Reforma NSA se nekoná, americký Senát ji zablokoval

Washington – Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) měla kvůli nedávným skandálům s odposlechy a monitorováním komunikace projít reformou, která by masovou špionáž zastavila. Republikáni v Senátu amerického Kongresu ale reformu zablokovali. Zdůvodňují to tím, že by ze změny profitovali pouze nepřátelé USA.

Debatě o reformě NSA předcházelo v Senátu procedurální hlasování, při němž bylo zapotřebí alespoň šedesát hlasů, aby se zákon vůbec mohl projednávat. K úspěchu scházely souhlasy dvou senátorů. Proti návrhu byli především členové republikánské strany, kteří argumentují zvýhodněním nepřítele. Pouze někteří z nejkonzervativnějších senátorů se připojili k demokratům ve snaze napravit činnost zpravodajské služby. Zákon měl například upravit, v jakém případě může NSA záznamy o komunikaci shromažďovat. Zatímco nyní není limitována, po změně by takto mohla sledovat pouze osoby obviněné z terorismu.

„Je-li naším cílem poškodit a zničit Islámský stát, jak prezident tvrdí, pak je zapotřebí rozumná politika a pevné odhodlání. Neměli bychom přinejmenším situaci zhoršovat,“ vysvětloval lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell. Republikáni mají v horní komoře většinu a po posledních volbách do Kongresu na začátku listopadu ještě posílili.

Krizi Národní agentury pro bezpečnost odstartoval v roce 2013 její bývalý bezpečnostní expert Edward Snowden, který zveřejnil data o monitorování internetové a telefonní komunikace a o shromažďování informací. Mezinárodní skandál ho přivedl k útěku ze země, je na něj vypsán zatykač. Snowden žije nyní v ruském azylu.

Inovaci zákona o NSA prosazuje Bílý dům, obdobný, i když méně radikální návrh už letos schválila Sněmovna reprezentantů. Reformu NSA podporují i velké technologické či internetové firmy, petici podepsaly společnosti Microsoft, Google, Facebook nebo Apple.

Agenti USA mohou nadále nahlížet do e-mailů, SMS a PC (zdroj: ČT24)