Nepokoje ve Fergusonu: Verdikt se blíží, lidé nakupují zbraně

St. Louis – Otec zastřeleného černošského mladíka Michaela Browna vyzval obyvatele Fergusonu ke klidu v ulicích. Soud už brzy rozhodne, zda bude v této souvislosti obviněn bělošský policista. Brownova smrt vyvolala v létě násilné protesty, které v menší míře stále pokračují. V Missouri se mezitím zvyšuje legální nákup zbraní. Informovala o tom agentura AP. Americké zákony totiž umožňují Američanům se vyzbrojovat na svou obranu.

Lidé ve státě Missouri se obávají nové vlny pouličního násilí. To ve Fergusonu vypuklo hned poté, co policista Darren Wilson osmnáctiletého neozbrojeného Browna zastřelil, když měl údajně ruce nad hlavou. Výsledky pitvy zveřejněné na konci října ale naznačují, že hoch byl postřelen do ruky z blízké vzdálenosti během boje. 

Podle odborníků to ovšem nemusí znamenat, že chtěl policistovi vzít zbraň, o kterou se prali – což je jedna ze spekulací. „Ať už rozhodne porota jakkoli, nechci, aby můj syn zemřel nadarmo,“ uvedl Michael Brown starší ve videu zveřejněném na internetu. „Ubližovat druhým a ničit majetek není tou správnou odpovědí,“ dodal.

Do protestů zasahuje Anonymous či Ku Klux Klan

S blížícím se verdiktem soudu se v Missouri podle AP zvyšuje legální nákup zbraní. Do sporu už se mimo jiné vložila i rasistická organizace Ku Klux Klan a hackerské aktivistické hnutí Anonymous.   

Stát Missouri 18. listopadu vyhlásil z obav před násilím mimořádný stav. Povolal také 400 příslušníků národní gardy, která by měla v případě potřeby posílit místní policii. Opatření bylo přijato krátce poté, co média s odvoláním na věrohodné zdroje uvedla, že policista nebude trestně stíhán.  

Rozhodnutí dvanáctičlenné poroty se očekává nejpozději tento víkend. Státní zástupce už dnes prý začal připravovat tiskovou konferenci.