V čele Tuniska stane dosavadní prezident, nebo šéf sekularistů

Tunis - Oba favorité prezidentských voleb v Tunisku - současný prezident Munsif Marzúkí a šéf strany Hlas Tunisu Bádží Kaíd Sibsí - postoupili z prvního kola. Jejich volební štáby to uvedly s odkazem na bleskové odhady po uzavření místností. Lidé vybírají hlavu státu v přímé volbě poprvé od arabského jara v roce 2011. Nejsou hlášeny žádné závažné incidenty ani útoky radikálů. Mezi postupujícími politiky se rozhodne ve druhém kole na konci prosince.

Volební komise má na oznámení výsledků čas do 26. listopadu. Obavy z útoků islamistů, kteří se rozhodli nepodpořit žádného z kandidátů, vedly k mobilizaci bezpečnostních sil v celé zemi. Do prvních svobodných prezidentských voleb se přihlásilo 25 uchazečů včetně dvou žen. Rozhodující druhé kolo se plánuje na 28. prosince. 

Tunisko jako první z arabských zemí koncem roku 2010 povstalo proti autoritářské vládě a zahájilo sérii revolucí známou jako arabské jaro. Tuniská revoluce vedla ke svržení bývalého prezidenta Zína Abdidína bin Alího, pak se ale země propadla do vleklé krize. 

Tunisko se sice na rozdíl od Egypta nebo Libye vyhnulo porevolučnímu chaosu, avšak od roku 2011 se potýká s politickou nestabilitou a ekonomickými problémy. Přesto se ale politickým silám v zemi podařilo začátkem roku dohodnout se na nové ústavě, která je považovaná za jednu z nejpokrokovějších v regionu. 

První svobodné parlamentní volby před třemi lety vyhráli islamisté ze Strany obnovy, kteří však měli mnoho odpůrců. Po sérii násilí a protestů následovalo dlouhé vyjednávání s opozicí. Strana obnovy poté odstoupila a dohodla se na sestavení přechodného nepolitického kabinetu. Výsledky říjnových voleb znamenaly pro islamisty citelnou ztrátu.