Konečná dohoda o jádru v nedohlednu, Írán se dostane k dolarům

Vídeň - Jednání o íránském jaderném programu skončilo neúspěchem. Zástupci Teheránu a šestice světových velmocí se podle agentury Reuters ve Vídni nedokázali dohodnout na klíčových aspektech. Vyjednávači se prý sejdou znovu - asi v prosinci v Ománu. Rozhovory o konečné dohodě totiž budou prodlouženy do července. Írán v tu dobu bude moci čerpat měsíčně 700 milionů dolarů (15,6 miliardy korun) ze zmrazených účtů.

Mocnostem se v listopadu 2013 v Ženevě podařilo na základě předběžné dohody přimět Teherán k částečným ústupkům ohledně zastavení některých jaderných aktivit, což umožnilo zmírnit protiíránské sankce. K jejich úplnému zrušení je ale nutná trvalá dohoda o omezení sporného íránského programu. Ta je ale zřejmě v nedohlednu.

„Nepodařilo se překlenout zásadní rozpory, především pokud jde o íránský požadavek, aby směl i nadále de facto bez kontroly obohacovat uran, který může být využitý jak pro civilní, tak i vojenské účely,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó. 

Rouhání hovoří o sbližování názorů

Prezident Hasan Rouhání ale později prohlásil, že se podařilo sblížit názory jednajících stran. Nepochybuje o tom, že se dohodu podaří vyjednat. „Podařilo se částečně překonat rozpory a sblížit naše názory. Nepochybuji, že se nakonec dohodneme,“ citovala Rouháního íránská televize. Kreml později ohlásil, že prezident Vladimir Putin a jeho íránský protějšek spolu telefonicky hovořili, přičemž poukázali na „podstatný pokrok“ v jednáních i na „důležitost další konstruktivní součinnosti“ s cílem dospět ke konečné dohodě.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu k rozhovorům řekl, že „žádná dohoda je lepší než špatná dohoda“. „To ujednání, k němuž nutil ostatní Írán, bylo hrozné. Umožnilo by mu dále obohacovat uran pro atomovou bombu, a přitom zrušit sankce proti němu,“ sdělil. Írán neuznává Izrael a Izraelci proto jednání sledovali velmi pečlivě. V minulosti Izrael hrozil, že vojensky zaútočí na íránská jaderná pracoviště.

Obohacování uranu v Íránu
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Velmoci (USA, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo) s Íránem bez úspěchu 12 let vyjednávaly kvůli podezření, že Íránci vyvíjejí atomovou bombu. „Myslím, že naším cílem vždy bylo uzavřít celou řadu cest, jimiž by se Írán mohl dostat k jaderné zbrani, a současně musíme mít jistotu, že sankce budou krok za krokem uvolňovány, když bude Írán činit to, co se od něj očekává,“ konstatoval americký prezident Barack Obama.

Pokud by se nyní Írán vzdal problematických aktivit ve svých jaderných provozech, mohl by prý dosáhnout zrušení sankcí. „Trochu se pokročilo. Musíme ale některé otázky projednat se svými vládami. Sejdeme se znovu do konce roku,“ citoval svůj zdroj Reuters. 

Jakub Szántó, zpravodaj ČT 

„Vyjednávací investice jsou za těch 12 let tak veliké, že ani jedna ze zúčastněných zemí nechce, aby skončilo jednání neúspěchem. Nejpravděpodobnějším scénářem tak je, že se podaří dosáhnout pracovního kompromisu a jednání budou buď i nadále pokračovat, nebo se zformuluje dočasná dohoda a v dalších měsících by měla přijít další kola jednání.“ 

Podle neoficiálních informací z rakouské metropole se diplomaté shodli na prodloužení rozhovorů. Širší politická dohoda má být na stole do 1. března, detailní ujednání pak do 1. července. Vyjednávači by se měli poprvé sejít před koncem roku, podle zdrojů Reuters asi v Ománu. Ve Vídni se intenzivně vyjednávalo týden za účasti ministrů zahraničí. Diplomaté ale předem upozorňovali, že konečná dohoda je daleko.