Šojgu chce cvičit ruské gubernátory pro případ mobilizace

Moskva – Ruští gubernátoři by měli projít dvoutýdenním školením, co dělat v případě, kdy by byla vyhlášena mobilizace. Zasazuje se o to ministr obrany Sergej Šojgu. Ten už požádal šéfa Kremlu, aby to hlavám ruských regionů nařídil, píše server Newsru.com. Dálnice by se navíc podle Šojgua měly stavět tak, aby na nich mohla přistávat vojenská letadla. Rusko v březnu anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Německá kancléřka Angela Merkelová teď zdůraznila, že ani podpis asociační dohody mezi EU a Ukrajinou tento krok neospravedlňuje, stejně jako zapojení Rusů do bojů na východě země.

Šojgu podle tisku žádal o školení gubernátorů z „abecedy mobilizace pro případ války“ pod vlivem zkušeností ze zářijového cvičení Východ 2014. Místní úřady měly ve třinácti regionech plnit úkoly přidělené na válečný čas. Gubernátor Sachalinu ale „propadl“ z mobilizace záložníků a prý nebyl jediný. 

Úřady mnohdy nevěděly, co by v případě válečného nebezpečí měly dělat. Vylepšování přípravy si podle Moskvy vynucuje i konflikt na východě Ukrajiny a počínání NATO u ruských hranic. Ministr zároveň požadoval, aby se nové dálnice stavěly tak, aby se v případě potřeby daly snadno použít jako záložní letiště pro vojenské letouny. 

Školení gubernátorů by mělo proběhnout v akademii generálního štábu. „Totéž by se mělo týkat i federálních úřadů,“ naléhal Šojgu na prezidenta. „Regionální autority mnohdy nechápou, jak důležitá jsou vojenská cvičení. Raději pouze vykonávají rozkazy, protože jednoduše nevědí, co by měly dělat a jak,“ sdělil listu Kommersant nejmenovaný zdroj z generálního štábu. 

Šéf obranného výboru ruské Státní dumy považuje Šojguův nápad za „chytrý a absolutně správný“. „Rusko se odlišuje od Švýcarska nebo Francie. Je to veliká země, mobilizace probíhá ve více teritoriích podle zvláštních pravidel. Hlavy regionů, často mladí lidé, musejí vědět, jak využít své zdroje,“ konstatoval komunistický poslanec Vladimir Komojedov. 

Tank proruských separatistů
Zdroj: ČT24/ISIFA

Server Newsru.com připomněl, že během rozsáhlé srpnové mobilizace ukrajinských sil do boje proti proruským separatistům si rovněž ruské ministerstvo obrany usmyslelo zmobilizovat záložníky. Tehdy je povolalo na dvouměsíční cvičení. Jedním z prvních záložníků byl i místopředseda dolní komory parlamentu Vladimir Žirinovskij, který při této příležitosti požadoval „zmobilizovat celý parlament“. 

Boje na východě Ukrajiny nekončí ani přes oficiální příměří

Moskva nejprve anektovala ukrajinský Krym a nyní podle Kyjeva a Západu vojensky podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny. Podle Aliance čekají na hranicích tisíce ruských vojáků a další bojují přímo na Ukrajině. 

Angela Merkelová, německá kancléřka

„Ruský postup zpochybňuje mírové uspořádání Evropy a porušuje mezinárodní právo. Situace v Doněcku a Luhansku má daleko k příměří. Ekonomické sankce zůstávají nevyhnutelným řešením.“

Merkelová rezolutně odmítla zrušení sankcí (zdroj: ČT24)

Vrchní velitel sil NATO, americký generál Philip Breedlove se dnes v Kyjevě sejde s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Jednat budou o situaci na východě země, ale i reformě armády. Porošenko včera přislíbil referendum o členství země v NATO. Vstup do Aliance je podle něj i přes výhrady některých členských států jednou z hlavních priorit nové ukrajinské vlády.