Francie zatočí se záhadnými drony nad jadernými elektrárnami

Paříž – Milion eur vyčlenila Francie na vývoj technologií k odhalení a zachycení malých bezpilotních letadel, která v posledních dnech záhadně přelétávají nad tamními jadernými elektrárnami. Od začátku října přišly zprávy o nejméně dvaceti takových přeletech. Francie má v rámci devatenácti elektráren 58 jaderných reaktorů a tamní zákon zakazuje přelétat tyto a další strategické objekty v okruhu pěti kilometrů ve výšce pod 1 000 metrů.

„Přestože nyní zjištěné přelety nepředstavují hrozbu, která by zpochybnila dobré fungování a bezpečnost jaderných zařízení, jsou varováním před riziky možného špatného či nepřátelského použití bezpilotních letadel,“ připustilo vedení vládního orgánu pro obranu a bezpečnost státu SGDSN. Francie se o své poznatky z odhalování a likvidace malých bezpilotních letounů podělí s evropskými partnery, kteří podle ní čelí stejným rizikům, jakými jsou nepovolená používání bezpilotních letounů.

Organizace Greenpeace a další odpůrci jaderné energetiky nesouhlasí s tvrzením úřadů, že nevysvětlené přelety nezpochybnily bezpečnost jaderných provozů. Upozorňují, že i dálkově ovládaná malá civilní bezpilotní letadla, zpravidla veliká 30 až 150 centimetrů, mohou převážet nejen fotoaparáty a kamery, ale třeba i nálože.

Malé civilní bezpilotní stroje, které si je již možné pořídit na běžném trhu a létají nízko nad zemí, nelze odhalit radary. Majitelé je řídí dálkově nebo mohou jejich let naprogramovat. Jedinou možností pro bezpečnostní síly, jak je odhalit a případně zlikvidovat, je sledovat vzdušný prostor nad vytipovanými objekty dalekohledem a použít ruční zbraň jako při lovu.

Jaderné elektrárny ve Francii
Zdroj: ČT24/Wikipedia