Zrušme sankce, zbytečně tratíme miliardy, vzkazuje Unii Rusko

Brusel/Moskva - Ode dneška platí pro dalších třináct proruských separatistů a pět organizací z východu Ukrajiny zákaz vstupu do Evropské unie a navrch mohou počítat se zmrazenými účty. Na Sankčním seznamu EU jsou ministři samozvané Doněcké a Luhanské republiky. Rusko dnes přitom skrze zástupce ministra zahraničí zopakovalo, že chce, aby Unie od sankcí ustoupila. Moskva je pak připravená zrušit opatření, kterými na ně odpověděla.

Rusko chce oboustranné zrušení sankcí (zdroj: ČT24)

Pokud Evropská unie odstoupí od protiruských sankcí, Rusové slibují, že na oplátku přestanou uplatňovat reciproční sankce, které zavedli vůči západním zemím. Alespoň tak to prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Alexej Meškov.

Ruští představitelé tvrdí, že sankce, které Západ zdůvodňuje ruským podílem na nynější ukrajinské krizi, i odvetné ruské kroky způsobí ekonomikám na obou stranách škody ve výši desítek miliard eur.

  • „Jediné, co od našich evropských partnerů očekáváme, je to, že ustoupí od nesmyslné sankční spirály a vydají se cestou uvolnění sankcí a odstranění černých seznamů. To by nám umožnilo, abychom odložili naše vlastní (černé) seznamy,“ prohlásil Meškov pro agenturu Interfax.

Evropská unie podle jeho slov odhaduje své letošní ztráty vyvolané sankcemi na 40 miliard eur. Příští rok by toto číslo mohlo údajně vzrůst o dalších deset miliard. Meškov tvrdí, že odhady ruských škod zatím nemá k dispozici, „ale budou srovnatelné“. Ruský ministr financí Anton Siluanov však už tento týden zmínil, že ztráty na ruské straně činí asi 30 miliard eur. Další škody až ve výši 80 miliard prý vznikají vinou současného poklesu cen ropy.

Evropské sankce mají za cíl změnit ruský přístup k Ukrajině. Západ je totiž přesvědčen, že Moskva má na ukrajinské krizi významný podíl, neboť mimo jiné vojensky podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny. Rusové podobná obvinění odmítají jako nepodložená.

Evropská unie mimo jiné omezila ruským bankám přístup na západní kapitálové trhy a také export některých citlivých technologií do Ruska. Moskva naopak kupříkladu zablokovala dovoz některých potravin ze zemí uplatňujících protiruské sankce.