Nehoda v ukrajinské jaderné elektrárně prý hrozbu nepředstavuje

Kyjev - Jeden z reaktorů Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny vyřadila z provozu nehoda. O incidentu, který se udál již minulý týden v pátek, dnes informoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Ministerstvo energetiky následně oznámilo, že nehoda nepředstavuje žádnou hrozbu a že se problém netýká reaktorů.

„Vím, že v Záporožské jaderné elektrárně došlo k nehodě,“ uvedl Jaceňuk. „Nic nehrozí. S reaktory nemáme žádný problém,“ řekl později na brífinku ministr energetiky Volodomyr Demčyšyn. Potíže se podle něj „žádným způsobem“ netýkají samotné produkce
elektrické energie, ale vnitřních energetických rozvodů, kde nastal zkrat.

Postižený blok je nyní odpojen od ukrajinské energetické soustavy, ačkoli podle ministra reaktor nadále pracuje normálně. „Jeho energetická produkce není využívána. Myslím ale, že problém bude vyřešen do pátku,“ řekl. 

Ukrajinské ministerstvo energetiky už v úterý ohlásilo, že se rozvodná síť v zemi potýká s výkyvy. Odstávka třetího bloku záporožské elektrárny ještě více zhrošuje už tak špatnou energetickou situaci v zemi. Kvůli potížím s distribucí energie chce ministr Demčyšyn požádat velké průmyslové odběratele, aby dobrovolně snížili svou spotřebu.

K nehodě na elektrárně došlo už 28. listopadu. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) prozatím incident nekomentovala. Podle mezinárodních dohod, přijatých po havárii jaderné elektrárny v Černobylu na tehdejší sovětské Ukrajině, musí státy tuto agenturu informovat o všech nehodách ve svých jaderných zařízeních, které by mohly mít dopad na další země. 

Záporožská jaderná elektrárna je největší jadernou elektrárnou v Evropě a třetí největší na světě s celkovým instalovaným výkonem 6 000 MW (šest energobloků po 1 000 MW). Podle čistého elektrického výkonu (6 x 950 MW) je pátá největší na světě.

Generuje asi polovinu jaderné energie na Ukrajině a více než pětinu z celkové elektrické energie vyrobené v zemi.

Stavět se začala 1. dubna 1981. První blok elektrárny byl spuštěn v listopadu 1984 a do komerčního provozu byl uveden v roce 1985. Druhý blok byl spuštěn v roce 1985, třetí v roce 1986 a čtvrtý v roce 1987. V roce 1988 bylo rozhodnuto o rozšíření o další dva bloky - pátý zahájil provoz v srpnu 1989 a šestý v roce 1995.

V elektrárně je zaměstnáno asi 11 500 lidí.

Vlastníkem je státní společnost Energoatom, která provozuje všechny čtyři fungující jaderné elektrárny na Ukrajině.