V Jaroslavli začal soud kvůli pádu letadla s hokejisty

Jaroslavl (Rusko) – V ruské Jaroslavli začal soud s Vadimem Timofejevem, obviněným z odpovědnosti za havárii letadla, při níž před třemi lety zahynuli členové místního hokejového týmu včetně tří Čechů. Obžalovaný vinu popírá, hrozí mu sedm let vězení. Proces byl na žádost obžaloby odročen na 22. prosince.

„Necítím se být vinen. Kdyby ano, tak bych hned první den učinil prohlášení, že jsem vinný. Tři roky bych žil s myšlenkou viny,“ prohlásil Timofejev před soudem. Dodal, že havárie má technickou příčinu.

Vadim Timofejev je jako někdejší vedoucí pracovník letecké společnosti Jak-servis obžalován z odpovědnosti za tragickou smrt hokejistů ruského klubu Lokomotiv Jaroslavl ze září 2011. Na palubě letadla zahynulo 44 členů jaroslavlského týmu včetně českých hráčů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka a Slováka Pavla Demitry.

Podle ruských vyšetřovatelů havárii způsobilo bezděčné brzdění pilota při startu. Posádka prý nebyla dostatečně přeškolena a jeden z pilotů byl pod vlivem léku, který je s řízením letadel neslučitelný. Podle zprávy ruské prokuratury chyboval i letištní personál.

V Rusku odložili soud s údajným viníkem tragédie v Jaroslavli (zdroj: ČT24)

Po roce vyšetřování policie obvinila z podílu na katastrofě právě náměstka generálního ředitele společnosti Jak-servis Timofejeva. Jeho vinou údajně nebyla posádka k řízení letounu dostatečně vyškolena. Timofejev rozhodoval, kdo se posadí do kokpitu, a podle obžaloby před osudným letem ignoroval předchozí chyby kapitána a nominoval nezkušenou posádku. Ta v daném složení letěla teprve potřetí a zkoušky na trenažéru v této sestavě neabsolvovala vůbec. Letadlo nedokázalo během startu nabrat dostatečnou rychlost - zatímco jeden pilot přidával plyn, druhý bezděčně brzdil.

Neštěstí zasáhlo Rusko i svět daleko za jeho hranicemi. Nepřineslo ale to nejdůležitější - zásadní zlepšení civilní letecké dopravy v zemi. Počet obětí havárií tam čtyřikrát převyšuje celosvětový průměr. Nepomáhají desítky vyšetřovacích zpráv ani památníky připomínající mrtvé.