Americká velkoměsta zaplavily protipolicejní demonstrace

Washington – Desítky tisíc lidí v sobotu demonstrovaly ve Washingtonu, v New Yorku, Bostonu a dalších amerických městech proti zásahům policistů, při nichž zahynuli neozbrojení černoši. Podle organizátorů patřily k největším ve vlně protestů uspořádaných v souvislosti se smrtí černochů, které zabili policisté v poslední době ve městě Ferguson v Missouri, v New Yorku a na jiných místech. Jinak poklidnému charakteru akcí se vymkl Boston a Oakland, kde policie zatkla celkem 68 osob.

Do pochodu na washingtonské centrální Pennsylvania Avenue, který v sobotu odpoledne místního času (večer SEČ) dorazil ke Kapitolu, se zapojili i pozůstalí po Michaelu Brownovi a Eriku Garnerovi. Browna v srpnu zastřelil strážník ve Fergusonu a Garnera podezřelého z prodeje nezdaněných cigaret v červenci strážník v New Yorku při zásahu udusil. V obou případech velká porota odmítla policisty obvinit.

Na sobotní demonstraci v hlavním městě přišli lidé s transparenty „Na černošských životech záleží“ a „Koho chráníte? Komu sloužíte?“ V davu demonstrantů se objevil i nápis „Nemohu dýchat“, což byla údajně poslední Garnerova slova před násilnou smrtí. Účastníci washingtonského pochodu žádali reformu zákona o policii a volali po potrestání případů údajné policejní brutality. Organizátoři předpovídali účast 5 tisíc lidí, počet příchozích tato očekávání ale podstatně předčil. Podle pořadatelů akce se demonstrantů sešlo 40 až 50 tisíc. Washingtonská policie svůj odhad nezveřejnila.

Protesty, v některých případech násilné, propukají v USA od listopadu, kdy porotci v obou kontroverzních případech odmítli zasahující policisty obvinit. Američtí politici a policejní velitelé vidí řešení spíš než v trestech ve zlepšení policejního výcviku, v instalaci povinných kamer na uniformy strážců pořádku a ve změně některých zákonů.

Protesty za rasovou spravedlnost zaplnily ulice řady měst (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí v sobotu stejně jako v pátek vyšly i do ulic New Yorku. Lidé se shromáždili na Washingtonově náměstí na jihu Manhattanu a provolávali heslo „Ne rasistické policii“. Demonstrace byla klidná a k žádným násilnostem nedošlo. Protestující ale paralyzovali dopravu na několika rušných dopravních tepnách v centru města, mimo jiné i na Páté avenue. Pozorovatelé odhadli počet účastníků na 20 až 30 tisíc.

V Bostonu prošly stovky nespokojenců kolem místní káznice, odkud vězni bouchali na okna cel. Poté se demonstranti vydali k dálnici číslo 93 a pokusili se prorazit řady policistů poblíž vjezdu na tuto komunikaci. Třiadvacet lidí bylo zatčeno. Americká média informovala, že se v sobotu demonstrovalo i v Chicagu, Filadelfii, Dallasu, Atlantě, San Francisku či Los Angeles.