Praktiky CIA jsou v pořádku, říkají o mučení Američané

Washington – Wateboarding a dlouhé dny bez spánku. Brutální praktiky, které používala CIA při výsleších osob podezřelých z terorismu, jsou podle většiny Američanů v pořádku. Vyplývá to z průzkumu deníku The Washington Post a televize ABC News. Lidé si většinou myslí, že mučení přineslo cenné výsledky.

CIA podle zprávy vyšetřovacího výboru amerického Senátu používala brutální fyzický a psychický nátlak, aby dostala z podezřelých po útocích z 11. září 2001 potřebné informace. Skoro 60 procent respondentů posledního průzkumu se přitom domnívá, že byly tyto praktiky ospravedlnitelné.

Velká většina dotázaných zdůvodnila svou podporu tím, že zmíněné metody přinesly cenné informace, které by agenti jiným způsobem od vyslýchaných nezískali. Proti mučení se postavilo jen 31 procent lidí.

CIA mučila osoby podezřelé z terorismu
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Shane T.McCoy

Názory na surové praktiky CIA se přitom výrazně liší v závislosti na politickém postoji respondentů. Ospravedlňuje je 82 procent republikánských voličů oproti 38 procentům těch, kteří se hlásí k demokratům. Více než polovina účastníků průzkumu pak soudí, že tajná služba úmyslně zatajovala některé své aktivity před Bílým domem, Kongresem i veřejností.

Senátní zpráva vyvolala v mnoha zemích odmítavé reakce. Stojí v ní, že CIA v letech 2002 až 2007 při výsleších možných teroristů používala mimo jiné simulované topení (takzvaný waterboarding), několik dní jim upírala spánek, nebo je držela v extrémně malých prostorech.

Přinesly brutální praktiky skutečně cenné informace?

Na rozdíl od tehdejších šéfů tajné služby zveřejněná část zprávy tvrdí, že v řadě případů nevedlo mučení k získání zpravodajsky cenných informací. Spor se vede rovněž o to, zda o brutálním charakteru výslechových metod věděl tehdejší prezident George Bush mladší. Bývalé vedení CIA tvrdí, že ano, sám Bush to ale popírá.

Vydáno pod