KLDR popírá vinu na hackerském útoku, navrhuje společné vyšetřování

Pchjongjang/Soul – Severní Korea nabídla Spojeným státům společné vyšetřování hackerského útoku na servery filmové společnosti Sony Pictures. Washington přitom z tohoto útoku obviňuje právě Pchjongjang a hrozí mu za to blíže nespecifikovanou odvetou. K obvinění se dnes připojila i Jižní Korea, KLDR ovšem jakoukoliv vinu popírá.

Hackeři, kteří si říkají Guardians of Peace, napadli servery kvůli filmové parodii The Interview, jež zesměšňuje severokorejského vůdce Kim Čong-una. Oznámili, že ukradená data zůstanou v bezpečí, pokud firma setrvá u svého nynějšího rozhodnutí nepustit snímek do kin. Americký prezident rozhodnutí filmové společnosti na své páteční předvánoční tiskové konferenci kritizoval s tím, že není možné ustupovat diktátorům. Společnost Sony se hájí tím, že přikročila ke stažení filmu teprve poté, co všechny velké řetězce kin odmítly snímek promítat.

The Interview má šanci, že se přece jen dostane k divákům. Spisovatel Paulo Coelho nabízí v přepočtu dva miliony korun za práva a snímek by umístil na svém blogu. Kritizoval přitom rozhodnutí studia Sony Pictures, které parodii odmítlo pustit do kin kvůli hrozbám hackerů a nevoli Severní Koreje.

Z útoku Spojené státy oficiálně obvinily Severní Koreu, k čemuž se dnes připojil i její jižní soused. Soul v této souvislosti připomněl podobné útoky proti jihokorejským bankám a médiím z loňského roku. Jižní Korea spolu s Japonskem také přislíbila spolupráci v mezinárodním boji proti kybernetické kriminalitě, k níž v pátek vyzval Washington. Soul a Tokio jsou připraveny sdílet s USA příslušné informace, konkrétní opatření ale podobně jako Washington zatím neuvedly.

Severokorejské ministerstvo zahraničí označilo dnes obvinění za pomluvu a varovalo před blíže neurčenými „vážnými následky“, pokud USA odmítnou společně záležitost vyšetřovat a budou dál obviňovat KLDR.

Severokorejci se vložili do kauzy Sony (zdroj: ČT24)

„Vyjadřujeme hlubokou lítost a odsuzujeme takovéto severokorejské akce, které jsou vážným útokem proti otevřenosti a bezpečnosti kyberprostoru a představují trestný čin, který vyústil v hmotné ztráty,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo zahraničí v prohlášení k hackerskému útoku. Japonsko bylo ve svém vyjádření poněkud opatrnější i s ohledem na diplomatickou snahu vyřídit s KLDR otázku unesených japonských občanů severokorejskými agenty v 70. a 80. letech minulého století. Japonská vláda letos v červenci zmírnila některé sankce vůči KLDR výměnou za to, že Severní Korea znovu prověří osudy těchto Japonců.

KLDR prý vydržuje celou armádu hackerů

Podle jihokorejských expertů na počítačovou bezpečnost vybudovala KLDR celou armádu odborníků na kybernetiku, kteří mohou kdykoli provést hackerské útoky na vybrané cíle. Celkově jich má k dispozici kolem 6 000 a tisícovka jich prý působí v Číně. Ročně se jejich počet rozrůstá zhruba o 300 z řad studentů v daných oborech.

Čína, která platí za jediného velkého spojence KLDR a sama je obviňována Západem z podvratné kybernetické činnosti, se k hackerskému útoku proti firmě Sony Pictures zatím nevyjádřila. Čínský list Global Times řízený Komunistickou stranou Číny ale v dnešním úvodníku napsal, že „každá civilizovaná země se musí stavět proti útokům hackerů nebo teroristickým hrozbám“. Zároveň ale zkritizoval kontroverzní film The Interview, kvůli němuž se celá hackerská aféra rozpoutala. „Film, jako je The Interview, není tím, čím by se Hollywood nebo americká společnost měly pyšnit,“ napsal deník. Podle něj je výsměch namířený proti Kimovi „pouze výsledkem necitlivé kulturní arogance“.

KLDR odsoudila rezoluci OSN, která ji navrhuje soudit za zločiny proti lidskosti

Severní Korea dnes také odsoudila čtvrteční rezoluci Valného shromáždění OSN, které doporučilo pohnání Pchjongjangu k mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu za zločiny proti lidskosti. KLDR označila rezoluci za vrchol zoufalé nepřátelské politiky USA vůči ní a oznámila, že posílí svoje obranné kapacity v oblasti jaderných zbraní.

Valné shromáždění OSN ve své rezoluci mimo jiné doporučilo Radě bezpečnosti OSN, aby zvážila přijetí sankcí namířených proti představitelům severokorejského režimu. Rezoluce je pro členy Rady bezpečnosti OSN nezávazná a ani se neočekává, že by v tomto směru rada něco konala. Čína, která má v radě právo veta, bude při projednávání otázky v pondělí podle očekávání pozorovatelů proti.

Vydáno pod