Islámský stát popravuje dezertéry z řad zahraničních bojovníků

Bagdád - Islámský stát (IS) údajně popravil stovku zahraničních bojovníků, kteří se chystali dezertovat. O demoralizaci zejména mezi zahraničními islamistickými bojovníky psal britský tisk už v polovině října, kdy tvrdil, že IS uvěznil pět Britů, tři Francouze, dva Němce a dva Belgičany. Ti se údajně chtěli vrátit domů poté, co si stěžovali, že jsou nuceni více bojovat proti jiným povstaleckým skupinám než proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada.

V řadách islamistů bojují často lidé z Evropské unie, ale například i ze Spojených států. Nejvíc zahraničních bojovníků rekrutuje džihádistická organizace v Maroku.

Podle říjnových odhadů odborníků z londýnské univerzity King's College si přálo opustit řady IS a vrátit se domů kolem 30 až 50 Britů, provázely je ale obavy z trestního postihu v jejich vlasti. Britský list Financial Times s odvoláním na nejmenovaného syrského aktivistu bojujícího proti syrské vládě i IS informuje, že IS vytvořil speciální vojenskou policii, která mezi nespokojenci provádí domovní a osobní prohlídky. Při razii v desítkách domů islámských bojovníků v hlavním městě IS, jímž se stalo syrské město Rakka, byly také zadrženy desítky lidí.

Od srpnového zahájení amerických náletů proti bojovníkům IS se islamisté v záboru nových území v Sýrii a Iráku zbrzdili a s postupem času začaly mezi nimi rychleji narůstat ztráty. Například za 40 dní během října a listopadu podnikla Američany vedená koalice kolem 2 000 náletů, při nichž zabila více než 500 islamistů, uvedla monitorovací skupina Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Kurdové hlásí úspěchy v boji o Kobani (zdroj: ČT24)

Kurdové zabili přes 30 bojovníků IS v bojích o syrské Kobani

Po strategicky významném vítězství kurdských pešmergů proti IS v severním Iráku dnes kurdští milicionáři oznámili nové úspěchy i v bojích o kurdské město Kobani na severu Sýrie. Příslušníkům kurdských milicí se podařilo odrazit útok jednotek IS zahájený v pátek, zabili při tom 26 ozbrojenců. Sedm dalších islamistických bojovníků bylo podle kurdských zdrojů zabito při následném protiútoku na východní frontě obléhaného města.

Islámský stát ovládá značná území v Sýrii a Iráku, strategické město Kobani u hranic Sýrie s Tureckem obklíčili ozbrojenci z IS v polovině září. Syrští Kurdové ho urputně hájí, od konce října i s podporou jednotek severoiráckých pešmergů, kteří přecházejí do Sýrie přes Turecko.

Při vlastní ofenzivě v Iráku osvobodili kurdští pešmergové ve čtvrtek oblast horského pásu Sindžár, kam se v v létě po vstupu IS ze Sýrie do Iráku uchýlili příslušníci menšiny jezídů.

Kurdští pešmergové
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Z ČR míří k iráckým Kurdům 5 000 protitankových střel

Z pardubického letiště dnes krátce před polednem odletěla další dodávka munice pro Kurdy bojující s ozbrojenci z IS. Americké armádní letadlo veze více než 5 000 střel do ruční protitankové zbraně RPG 7 o celkové hmotnosti 27 tun, upřesnila mluvčí generálního štábu české armády Jana Růžičková. Už v září bylo z Česka na pomoc Kurdům přepraveno do Irbílu osm milionů kulometných nábojů.

Z ČR míří ke Kurdům další dodávka munice (zdroj: ČT24)

Česká vláda koncem srpna schválila darování munice Kurdům v hodnotě 41 milionů korun, celkem to bylo 500 tun materiálu ze starších armádních zásob. Český stát nabídl také deset milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov a 5 000 ručních granátů. O dalších požadavcích ze strany Kurdů Růžičková zatím neměla informace.

Protitankové střely česká armáda do Pardubic přivezla z muničního skladu v Čermné nad Orlicí. V pátek české armádní letadlo CASA přivezlo do Pardubic z německého Ramsteinu speciální přepravní palety a sítě pro americký letoun a také americké vojáky. Společně s českými kolegy pak munici připravili pro let a naložili.