Newyorský útočník zastřelil dva policisty a pak sám sebe

New York – Dva policisty v hlídkovém voze v New Yorku zastřelil v sobotu útočník, který krátce po činu spáchal sebevraždu. O několik hodin později byl na Floridě zastřelen další policista, podezřelého policie zatkla a vzala do vazby. Podle listu The New York Times jsou oběti prvními policisty zastřelenými ve službě od roku 2011, kdy zemřel Peter Figoski. Policejní odbory z toho vinní demonstrace a kampaň proti policistům po několika případech, kdy muži zákona při zatýkání zabili neozbrojené černochy.

K prvnímu incidentu došlo v brooklynské čtvrti Bedford Stuyvesant u Myrtle a Tompkins Avenue. Střelec podle newyorské policie ze strany spolujezdce přistoupil k policistům sedícím ve voze a spustil palbu. Poté se uchýlil do stanice metra, kde se sám zabil. Vyšetřovatelé na místě nalezli střelnou zbraň, zjevně prý šlo o cílený útok. Policie později uvedla, že střelec byl identifikován jako 28letý Ismaaiyl Brinsley. Policejní komisař William Bratton oznámil, že prozatím nic nenasvědčuje tomu, že šlo o teroristický čin. „Byli zkrátka a jednoduše zavražděni,“ řekl.

Policie na místě střelby v New Yorku
Zdroj: ČTK/AP/John Minchillo

Brinsley před útokem v Brooklynu postřelil svou přítelkyni a na její profil na sociální síti Instagram napsal několik komentářů kritizujících policii. „Tohle může být můj poslední příspěvek,“ citovala AP jeden z komentářů, ke kterému byla připojena fotografie stříbrné pistole. V dalším podle policejních zdrojů napsal o zastřelení dvou „prasat“ v odplatě za smrt Erica Garnera. Ten zemřel poté, co proti němu bělošský policista použil nepovolený chvat. Velká porota následně policistu neobvinila. New York Times připomíná, že k vraždě došlo v době, kdy se v New Yorku konají demonstrace za Garnera.

Brinsley byl Afroameričan, zastřelení strážníci Rafael Ramos a Wenjian Liu byli asijského a hispánského původu. Brinsley pro policii není neznámý. V trestním rejstříku má několik záznamů, mimo jiné loupež, krádeže v obchodech, zbraňový delikt či výtržnictví. Těsně před svým činem podle policie na kolemjdoucí volal „sledujte co udělám“ a vyzýval je, aby sledovali jeho profil na Instagramu.

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder označil sobotní vraždy policistů za „nevýslovný akt barbarství“. Prezident Barack Obama, který je od pátku na dvoutýdenní dovolené na Havaji, čin rovněž důrazně odsoudil, stejně jako newyorský starosta Bill de Blasio. Newyorští policisté ale de Blasia viní z toho, že pomohl rozpoutat protipolicejní nálady, a přispěl tím ke smrti dvou z nich.

Starosta a demonstranti mají krev na rukou, tvrdí policejní odbory

Šéf odborů newyorské hlídkové policie Patrick Lynch prohlásil, že protestující v New Yorku a starosta de Blasio, který je podporoval, mají „krev na rukou“. „Krev na rukou začíná na schodech radnice, v kanceláři starosty. Po pohřbech (zastřelených) budou ti, kdo jsou za to odpovědní, povoláni ke složení účtů,“ řekl Lynch. Jeho organizace už předtím vyzvala starostu, aby se nezúčastňoval pohřbů policistů zabitých při výkonu služby. V sobotu večer se pak policisté, kteří stáli na chodbě nemocnice, kam byli zabití odvezeni, demonstrativně otočili zády k přicházejícímu de Blasiovi.

Blasio po rozhodnutí newyorské poroty neobvinit policistu, který usmrtil Garnera, řekl, že jej verdikt „ohromil“, a označil jej za „velmi bolestný den pro mnoho Newyorčanů“. „Bylo to jako by nás hodil pod autobus,“ řekl Lynch ke starostovým slovům.

Zbraň, jíž byli zastřeleni dva policisté v New Yorku
Zdroj: ČT24

Krátce po zprávě o smrti dvou policistů se na webu MoveOn zorganizovala petice žádající de Blasiovo odstoupení. Podepsalo ji už téměř 50 000 lidí. Starostu napadl rovněž bývalý guvernér státu New York George Pataki, podle něhož padá vina za atmosféru nepřátelství k policii i na hlavu ministra Holdera. Podle něj jsou „tyto barbarské činy bohužel předvídatelným výsledkem rozvratné protipolicejní rétoriky Erica Hodera a starosty de Blasia.“.

Dalšího muže zákona zastřelili na Floridě

Další policista byl dnes v noci místního času zabit střelnou zbraní ve floridském Tarpon Springs, zhruba 50 kilometrů od Tampy, oznámil úřad místního šerifa. Úřad zastřeleného policistu ani podezřelého zatím neidentifikoval. Podezřelý z místa střelby prchal ve voze, havaroval a byl zatčen.