Po Dijonu se i v Nantes objevil šílený řidič najíždějící úmyslně do lidí

Paříž – Provolávání slávy Alláhovi mají společné dva tragické případy, které se staly v posledních 24 hodinách ve Francii. Neznámý muž najel dnes večer autem do davu lidí na vánočním trhu ve městě Nantes na západě země. Zranil deset osob, z toho čtyři vážně. Po činu se probodl nožem a utrpěl rovněž vážná zranění, informovaly světové agentury. Podle svědků řidič v bílém nákladním voze při činu vykřikoval Alláhu akbar (Bůh je veliký). K podobnému incidentu došlo ve Francii již v neděli večer, kdy muž v Dijonu úmyslně najížděl na chodce, rovněž křičel Alláhu akbar a 13 osob zranil.

K neštěstí v Nantes místní prokuratura uvedla, že se jedná o „izolovaný čin“ a není možné mluvit o terosismu. Řidič najel okolo 19. hodiny do stánku prodávajícího svařené víno, kolem něhož stála skupina lidí. Vánoční trh byl ihned evakuován a na místě zasahovalo množství policistů, popsali svědci situaci agentuře Reuters. Co za útokem stojí, nebylo jasné. Policie podle agentury AFP našla v jeho autě diář, který nyní zkoumá.

Také v případě útočníka z Dijonu nešlo podle francouzské policie o teroristický čin, ale o krok duševně vyšinutého jedince. Policie muže zatkla.

Útočník, který se podle policie narodil v roce 1974 a docházel na psychiatrickou kliniku, v neděli krátce před osmou hodinou večerní najížděl Renaultem Clio na lidi na pěti různých místech. V první výpovědi prý uvedl, že „jednal za palestinské děti“. Podle prokurátorky nešlo o teroristický čin, ale pravděpodobně o důsledek duševního onemocnění. Muž byl od roku 2001 celkem 157krát hospitalizován kvůli své psychiatrické diagnóze. 

V sobotu také ve střední Francii policie na předměstí města Tours zastřelila muže poté, co přišel na policejní stanici s nožem, s nímž za stejného zvolání „Alláhu akbar“ (Bůh je převeliký) napadl a zranil tři policisty. Ti byli hospitalizováni a jsou mimo nebezpečí. Útok označily úřady za „mimořádně agresivní“. I tento útočník byl podle policie duševně nevyrovnaný, navíc měl pravděpodobně rodinné problémy. Rovněž tento útok úřady za teroristický neoznačily, ale na jeho vyšetřování se podle zahraničních agentur podílí protiteroristická jednotka.

Kvůli poslední události dnes do Dijonu zamířil ministr vnitra Bernard Cazeneuve

Ten zdůraznil, že zatím není jasný motiv činu agresivního řidiče a neví se nic o tom, že by spolu sobotní a nedělní útok nějak souvisely. Prezident Hollande vyzval státní orgány, aby byly vzhledem k těmto dvěma útokům ostražité, varoval ale před panikou. Mluvčí vlády Stéphane Le Foll dnes uvedl, že se zatím nepočítá s posílením bezpečnostních jednotek.

K útokům došlo v době, kdy Islámský stát a další teroristické organizace opakovaně vyzvaly své přívržence k útokům proti Francii kvůli jejímu přístupu k islamistům, především leteckým úderům po boku USA proti pozicím islamistů v Iráku. Extremisté podle agentury AP ve výzvách navrhli, aby kdokoli rozzlobený na francouzskou vládu použil jako zbraně auta či nože k provedení takzvaných útoků vlka samotáře.

V březnu 2012 mladý radikální islamista Mohamed Merah zabil v oblasti Toulouse na jihu Francie postupně sedm lidí ve jménu islámské svaté války. Nakonec byl zabit při přestřelce s policií. O rok později, v květnu 2013, další podobný extremista zranil na krku vojáka v obchodní čtvrti La Défense u Paříže.

Ve Francii s 65 miliony obyvatel žije pět až šest milionů muslimů. Jde o nejsilnější muslimskou komunitu v Evropě.