Reakce na tání ledů mezi USA a Kubou: naděje i skepse

Havana – Rozmrazení vztahů mezi Washingtonem a Havanou uvítali kubánští výrobci alkoholu a tabáku, kteří se připravují na částečné uvolnění embarga od Spojených států. Raduje se také opoziční skupina Damas de Blanco (Dámy v bílém). Její šéfka si myslí, že změna na Kubě je možná. Někteří disidenti tomu ale nevěří a obávají se, že Havana využije nových zdrojů ke zbrojení. A Kubánci, kteří žádají o vízum do USA, stále často odcházejí s nepořízenou.

Představitelky opozičního hnutí manželek a rodinných příslušnic některých dříve vězněných disidentů poprvé od oznámení změny kubánsko-amerických vztahů vyšly do ulic. Podle jedné ze zakládajících členek skupiny Dámy v bílém by se mohla situaci na Kubě změnit. „Díky snižujícímu se napětí a přímým rozhovorům vlád pak bude větší šance účastnit se v klidu života na Kubě,“ míní Miriam Leivová. 

Její manžel je kubánský disident a na věc má zcela jiný názor. Změny vztahů k rodné zemi považuje za chybu administrativy Baracka Obamy. „Kubánci z toho nikdy nebudou mít prospěch. Bude ho mít kubánský režim, protože zdroje, které z konce embarga plynou, použije vláda k vyzbrojení a tréninku represivních složek proti bojovníkům za lidská práva,“ konstatoval Synangel Moya. 

Na zrušení embarga Havana značně vydělá

Kubánská vláda spočítala, že jí konec embarga přinese hlavně na doutnících a rumu stovky milionů dolarů ročně. Na konec omezení se těší výrobci tradičních habanos na Kubě i jejich fanoušci ve Spojených státech.  

Třeba Milagros Diazová roluje doutníky 48 let. Tabák už prý nemůže ani cítit, přesto se na větší příliv Američanů a jejich dolarů těší. „Jsme velmi šťastní. Bude to krásné, všichni Kubánci se těší na vztahy, které Spojené státy budou mít s Kubou a naopak. Co se týče doutníků, budeme garantovat, že si odvezou tu nejlepší kvalitu a aroma tabákových listů,“ podotkla balička.

Podle nových pravidel si budou moci američtí turisté z Kuby přivézt alkohol a tabák v hodnotě 100 dolarů. Tedy ti, kteří v zemi mají příbuzné. Pro místní to znamená víc peněz na péči o pole nebo o zaměstnance. „Kubáncům to obecně ekonomicky pomůže. Všichni jsme na to čekali,“ dodala Diazová. 

Čeká i taxikář Jesus Ramos Lueva. Auto si od kubánské vlády pronajímá za 10 dolarů denně. Turisty v něm ale vozit nesmí – pouze místní. S uvolněním vztahů a větším počtem turistů doufá, že se pravidla změní a jemu se splní americký sen. 

Kubánští emigranti se zlobí na Obamu

Fronty a emoce před úřadem, kde se vydávají víza do Spojených států naznačují, že úplná normalizace vztahů tak rychlá nebude. Počet zamítnutých žádostí se nijak nezmenšuje. „Nejvíc mě bolí to, že jsem neprošla bez ohledu na to, jak srdečnou pozvánku mi můj syn poslal,“ uvedla žadatelka. 

Rozladění neskrývají ani někteří kubánští emigranti ve Spojených státech. Přestože si na ostrově přejí demokracii, změnu Obamovy politiky vidí jako krok špatným směrem. Prezident Raúl Castro totiž vzkázal, že do komunistického režimu si ani teď mluvit nenechá.