Čínský Hon na lišku lapil stovky korupčníků

Peking - V Číně vrcholí policejní zátah roku zvaný Hon na lišku, který cílí na korupčníky. Úřady už zatkly skoro 200 lidí. Řadu z nich - včetně politických špiček - poslaly soudy do vězení, některé dokonce na smrt. Razie se nevyhnuly ani autonomním oblastem.

Boj čínské vlády s korupcí slaví úspěchy (zdroj: ČT24)

Honkongští vyšetřovatelé dostali třeba realitního magnáta a miliardáře Thomase Kwoka. Ráno před soudem se ještě tento nejbohatší muž Asie usmíval. Teď ho za uplácení úředníků čekají dlouhé noci za mřížemi. „Jsem nešťastný, že můj bratr Thomas Kwok a Thomas Chan byli uznáni vinnými,“ konstatoval bratr odsouzeného Raymond Kwok. 

Pětileté vězení a půlmilionová pokuta jsou ale jen slabým odvarem ve srovnání s tresty, které padají v pevninské Číně. Tam soudy posílají korupčníky na doživotí, nebo dokonce na smrt. I přesto se někteří obvinění uprchlíci vracejí - třeba po 2,5 letech v americkém exilu. „Přiznal jsem se ke svým činům. Souhlasím s vyšetřováním a beru na sebe odpovědnost,“ podotkl odsouzený politik Wang Kou-čchiang. 

Úřady zdánlivě nešetří nikoho. Od malých ryb, okrádající stát jen o tisíce, až po dravce z nejvyšších pater politiky. Od pondělí mají vyšetřovatelé v moci blízkého spolupracovníka exprezidenta Chu Ťin-tchaa. 

Před dvěma týdny obvinili i bývalého člena stálého výboru politbyra Čou Jung-kchanga, jednoho z nejvýše postavených mužů Číny, kterého kdy soudili. „Politika Kmunistické strany Číny má nulovou toleranci vůči jakémukoliv korupčnímu jednání,“ zdůraznil vyšetřovatel Fu Kchuej. Kritici ale tvrdí, že si vláda jen vyřizuje účty se stranickými konkurenty.