Vánoční poselství: Alžběta II. ocenila bojovníky s ebolou

Londýn – Britská královna ve svém vánočním proslovu ocenila statečnost a obětavost zdravotníků, kteří se v Africe zapojili do boje proti epidemii smrtícího viru eboly. Alžběta II. vyzdvihla také důležitost usmíření mezi lidmi – hlavně v souvislosti s letošním referendem o nezávislosti Skotska. S královskou rodinou se předtím jako obvykle zúčastnila v Sandringhamu v hrabství Norfolk vánoční mše v kostele svaté Máří Magdalény.

„Někdy se zdá, že usmíření má jen málo šancí…, ale vánoční příměří nám připomíná, že mír a dobrá vůle mají trvalou sílu,“ zdůraznila královna v předtočeném projevu s odkazem na již legendární příměří, které o Vánocích před sto lety zavládlo během první světové války mezi britskými a německými vojáky.  

Královna věnovala hodně prostoru tématu usmíření i v souvislosti s událostmi ve svém království. K usmíření především vyzvala po letošním referendu o nezávislosti Skotska. Mnozí podle jejích slov po odmítnutí samostatnosti cítí zklamání, zatímco druzí naopak velikou úlevu. „Překonání těchto rozdílů zabere čas,“ řekla panovnice.  

Panovnice pochválila Severní Irsko za pokrok

V této souvislosti také poukázala na pokrok v Severním Irsku, kdysi zmítaném dlouhým krvavým konfliktem mezi unionisty a republikány. Připomněla svou letošní návštěvu věznice Crumlin Road Gaol, v níž byli zavřeni stoupenci obou stran. „Co bylo kdysi vězením…, je nyní místem naděje…, připomínkou toho, co je možné, když si lidé podají ruce…,“ řekla. 

I na letošní Vánoce se královská rodina sešla na venkovském sídle královny v Sandringhamu. Od pěti hodin ráno čekaly zástupy poddaných u kostela svaté Máří Magdalény, až panovnice s doprovodem dorazí na mši. K velkému zklamání se ale stejně jako loni nedočkaly prince George, syna prince Williama a jeho manželky Kate. Ze zdravotních důvodů se nedostavila ani choť prince Charlese Camilla.

Královna Alžběta II.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Matt Dunham

Vánoční projev si panovnice píše sama. Na rozdíl od jiných projevů věnujících se politice je pro Alžbětu II. vzácnou příležitostí veřejně vyjádřit své osobní názory. První, vysílaný rozhlasem, pronesla v roce 1952.