Ukrajina a separatisté si vyměnili zajatce

Kyjev/Minsk – Kyjev a proruští separatisté na východě Ukrajiny si dnes vyměnili téměř 370 válečných zajatců, z nichž nejméně 145 je z ukrajinských ozbrojených sil a více než 220 z řad povstalců.Podle ruských agentur Interfax a RIA Novosti se výměna koná na neutrální půdě mezi oblastmi kontrolovanými oběma stranami. Další výměna má proběhnout v sobotu.

Nejasný je přesný počet předávaných zajatců - zatímco RIA Novosti uvedla, že bylo předáno 145 ukrajinských vojáků, Interfax se zmiňuje o 146 s tím, že další čtyři mají být předáni v sobotu. Ukrajinská strana předtím uváděla, že vydá 225 povstalců. Výměna se podle agentury AFP uskutečnila poblíž obce Kosťantynivka, vzdálené 45 kilometrů severně od Doněcka. Jména zajatců byla nejprve přečtena a poté se začalo s výměnou ve skupinkách po deseti. Vězni z ukrajinských sil padli do zajetí v oblasti Doněcka. V sobotu má pokračovat výměna zajatců se separatisty z Luhanské oblasti.

Výměna zajatců se měla uskutečnit už počátkem týdne. Její zpoždění přitom vedlo i k odkladu dalšího kola jednání o urovnání ukrajinské krize, které se mělo dnes konat v Minsku, ale nakonec bylo odloženo na neurčito, upozornila agentura AP. „Setkání kontaktní skupiny“ s proruskými separatisty na Ukrajině „se dnes neuskuteční,“ řekl dnes ráno mluvčí běloruské diplomacie Dzmitryj Mirončyk. Důvody krachu jednání podle západních agentur neuvedl. Na dotaz ohledně data příštího setkání kontaktní skupiny prohlásil, že to záleží na jejích členech. Bělorusko je nadále připraveno poskytnout zázemí pro vyjednávání, sdělil mluvčí. 

Úvodní setkání kontaktní skupiny o urovnání konfliktu na východě Ukrajiny se v Minsku konalo ve středu. Účastnili se ho vyjednávači Ruska, Ukrajiny, proruských separatistů a zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Očekává se, že kontaktní skupina potvrdí příměří na Donbasu platné od 9. prosince a dojedná stažení těžkých zbraní z linie fronty. První kolo rozhovorů však bylo složité a o dosavadních výsledcích existují zatím jen sporé informace.

Ukrajinské vlaky nebudou jezdit na Krym

Žádný osobní ani nákladní vlak ukrajinské státní železniční společnosti Ukrzaliznycja už nebude jezdit na autonomní poloostrov Krym, který si letos v březnu připojilo Rusko ke svému území. Důvodem k přerušení železničního spojení jsou údajně obavy o bezpečnost. „Abychom zajistili bezpečnost cestujících, zastaví dráhy trasy vlaků na Krym v Novooleksijivce a v Chersonu,“ uvedla firma podle agentury Reuters. Obě zmíněná města leží na jihu Ukrajiny v blízkosti hranic s Krymem. Ve středu Ukrajina krátce přerušila dodávky elektřiny na poloostrov, protože Krym prý nedodržoval odběrové limity.

Ruští představitelé stále zdůrazňují, že březnové připojení Krymu k Rusku bylo důsledkem svobodně projevené vůle krymských obyvatel a jejich práva na sebeurčení. V narychlo uspořádaném referendu 16. března se pro anexi vyslovila drtivá většina hlasujících. Ukrajina ani západní státy nicméně ani referendum, ani anexi neuznávají.

Putin: Rozšiřování NATO je pro nás hrozbou (zdroj: ČT24)