Útok hackerů? Služby pro Xbox a PlayStation hlásí potíže

Tokio - Internetové služby pro některé herní konzole firem Sony a konkurenčního Microsoftu zřejmě narušili hackeři. K odpovědnosti se přihlásila skupina s názvem Lizard Squad, firmy to ale nepotvrdily. Za problémy může stát i povolení japonské Sony stahovat kontroverzní americký film The Interview (Rozhovor) o atentátu na vůdce KLDR. Studio Sony Pictures už v listopadu napadli hackeři údajně napojení na Severní Koreu.

Obě firmy očekávaly, že jejich služby budou plně vytížené kvůli lidem, kteří dostali Xbox nebo PlayStation k Vánocům. Problémy mohlo zhoršit i rozhodnutí společnosti Sony umožnit zákazníkům stáhnout si přes Xbox Video a jiné internetové kanály kontroverzní americkou komedii The Interview.
  
Internetový obchod PlayStation Store v noci na Twitteru oznámil, že někteří uživatelé měli problémy přihlásit se do jeho sítě. Věc nyní řeší počítačoví odborníci. Americký Microsoft na internetové stránce pro Xbox uvedl, že má informace o problémech některých uživatelů při přihlašování. Zaznamenané problémy se týkají především služby Xbox Live Core. Drtivé množství jiných aplikací ale běží bez problémů, tvrdí příslušný web.
  
K odpovědnosti se přihlásila hackerská skupiny s názvem Lizard Squad, která podle zpravodajského serveru BBC tvrdí, že potíže v obou případech způsobila. Microsoft a Sony se ovšem k tomuto tvrzení nevyjádřily.
  
On-line obchod PlayStation Store už letos v prosinci problémy s přístupem měl. Terčem hackerského útoku se nedávno staly také počítačové systémy filmového studia Sony Pictures Entertainment, po kterých byly na internetu zveřejněny soukromé údaje.

Vydáno pod