Hackerské útoky na Evropu a Izrael: Experti ukazují na Írán

Teherán - Írán možná organizuje hackerské útoky na Izrael a Evropu. Odhalili to izraelští experti na počítačovou bezpečnost. Podle nich se hackeři snažili proniknout do počítačových sítí vesměs vojenského charakteru. Zneužívat k tomu měli komerční software.

Dosavadní útoky se pokoušely ukrást informace od jedné izraelské firmy ze zbrojního a leteckého průmyslu, dále od nejmenované izraelské vědecké instituce, úřadu pro obranu jedné německy mluvící země a ministerstva obrany ve východní Evropě. Minimálně útoky na Izrael ale selhaly.  

Analytici upozornili od dubna celkem na sedm útoků. Kdo za nimi stál, ale není jasné. Jedním z podezřelých je ale Írán, čemuž nasvědčuje výběr obětí a další indicie. Výzkumníci nazvali novou kampaň útoků Rocket Kitten (raketové kotě).

Odplata Teheránu?
   
Írán své internetové operace v posledních letech výrazně posílil. Reagoval tím na to, že na konci minulého desetiletí jeho jaderný program narušil virus Stuxnet, který podle všeho vyvinuly Spojené státy a Izrael.

Íránská jaderná elektrárna
Zdroj: ČTK/AP/Ebrahim Norouzi

Útočný program je založen na softwaru, který prodává bostonská společnost Core Security vesměs firemním zákazníkům, kteří chtějí otestovat své vlastní nástroje počítačové obrany.

Nezávislí hackeři používají ke svým průnikům komerční programy pro testování počítačové bezpečnosti již léta. Většina hackerů najatých vládami ale využívá vlastních nástrojů podporovaných všeobecně dostupnými programy, jako je Excel od Microsoftu. Nákladné komerční programy se totiž dají vystopovat ke konkrétním zákazníkům.
  
Během doby ale tento způsob pronikání do zabezpečených sítí usnadnil vyšetřovatelům identifikovat vlády, které stály za útoky. Využití programu Core Security může odhalování původců útoků opět znesnadnit.