Řecko míří k předčasným volbám, parlament nezvolil prezidenta

Atény - Řecký parlament dnes ani napotřetí nedokázal zvolit nového prezidenta, a zemi tak čekají předčasné parlamentní volby. Pro jediného uchazeče o post hlavy státu - vládního kandidáta Stavrose Dimase - hlasovalo stejně jako v předchozím kole 168 poslanců, pro jeho zvolení bylo potřeba nejméně 180 hlasů. Premiér Antonis Samaras oznámil, že volby se uskuteční 25. ledna.

Samaras o víkendu naléhal na poslance, aby Dimasovu kandidaturu podpořili, a perspektivu předčasných parlamentních voleb označil za špatnou. „Řecký lid si předčasné volby nepřeje,“ prohlásil Samaras, jehož Nová demokracie má spolu s vládními socialisty v parlamentu jen 155 zástupců.

Dimas poprvé získal 160 hlasů a ve druhém kole jen o osm hlasů více - ve 300členném parlamentu přitom potřeboval podporu nejméně 200 poslanců. V dnešním hlasování ovšem pro zvolení postačilo jen 180 hlasů. Vládní koalici pod Samarasovým vedením se za uplynulý týden nepodařilo získat podporu žádného dalšího z nezávislých a opozičních poslanců, a pro 73letého bývalého ministra zahraničí a eurokomisaře pro životní prostředí Dimase tak hlasoval stejný počet poslanců jako v druhém kole 23. prosince.

Řecká ústava nařizuje, že po třech neúspěšných kolech volby prezidenta musí být parlament do deseti dnů rozpuštěn. Předčasné volby pak musejí být vyhlášeny během následujících 30 dní. Samaras oznámil, že volby se uskuteční 25. ledna. Volební období současného prezidenta Karolose Papuliase skončí na počátku března 2015, což znamená, že o jeho nástupci bude moci rozhodnout nový parlament.

Na neúspěch vládního kandidáta výrazně zareagovala aténská burza, jejíž index ASE od rána klesl už o více než deset procent. Investoři se obávají, že výsledky předčasných voleb, v nichž podle průzkumů zvítězí levicová opozice, by mohly vyústit ve ztrátu podpory mezinárodních věřitelů. Samaras sice tvrdí, že v případných předčasných volbách bude jeho strana úspěšná, průzkumy nicméně o víkendu opět ukázaly náskok opoziční levicové formace SYRIZA, která kritizuje úsporná vládní opatření vymáhaná zahraničními věřiteli. SYRIZA žádného kandidáta pro prezidentské volby nepostavila a prohlásila, že pro nikoho hlasovat nebude.

Předseda SYRIZA Alexis Tsipras už konání nových voleb přivítal a v prvním komentáři řekl, že parlament vyjádřil vůli lidu nepokračovat v tvrdé úsporné politice. Pokud by SYRIZA byla po volbách schopna naplnit své sliby, mohlo by to ohrozit finanční stabilizaci Řecka, které se díky dvěma mezinárodním záchranným programům v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč) vymaňuje z těžké dluhové krize.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes zopakoval svoje stanovisko, že Řecko musí pokračovat v nastoupených reformách, ať již volby dopadnou jakkoli. „Obtížné reformy přinesly svoje ovoce a není pro ně jiné alternativy. Nové volby nemění nic na dohodách s řeckou vládou,“ reagoval dnes v prohlášení. „Jakákoli nová řecká vláda bude muset respektovat sliby současné vlády a předešlých kabinetů,“ řekl už ministr v rozhovoru pro nejčtenější německý list Bild.

Jak poznamenal v rozhovoru pro ČT politolog Thomas Kulidakis, měsíc je v řecké politice velmi dlouhá doba a preference může změnit i jedno neopatrné vyjádření jednoho či druhého tábora. Jde spíše o souboj mezi hněvem a strachem: strachem z toho, co bude následovat, pokud se vystoupí z úsporných opatření, a hněvem vůči vládě, která podle Řeků nevede zemi správným způsobem a příliš ustupuje zahraničním věřitelům. SYRIZA i současná vládní koalice nicméně mají v programu vyvázání z nařízených úsporných a záchranných opatření.

Index aténské burzy ASE klesl po zprávě o neúspěchu volby vládního kandidáta v parlamentu o 11,1 procenta na 758 bodů, což znamená jednu z nejhlubších ztrát v tomto roce. Za celý prosinec oslabuje o více než 20 procent a od počátku roku ztrácí přes 34 procent. Výrazně také rostly výnosy řeckých státních dluhopisů, které odrážejí náklady státu na nové úvěry. Výnos desetileté řecké obligace na sekundárním trhu se vyhoupl nad devět procent. Naopak výnos desetiletých německých dluhopisů, k nimž se investoři uchylují v dobách nejistoty, klesl na rekordní minimum 0,564 procenta.

Kandidát vládních konzervativců Stavros Dimas
Zdroj: ČTK/AP/Yves Logghe