Čína znovu zablokovala služby Googlu – tentokrát poštu

Peking – Čínské úřady koncem minulého týdne zablokovaly elektronickou poštu společnosti Google. Na svědomí to má zřejmě systém čínské internetové cenzury označovaný v parafrázi na anglický název Velké čínské zdi jako „Great Firewall of China“. Uvedla to dnes organizace GreatFire.org, která monitoruje zásahy čínských cenzorů.

Na svůj Gmail se Číňané nemůžou připojit od pátku. Přesný počet zablokovaných účtů Google neuvedl. Už ale oznámil, že na jeho straně je porucha vyloučená. Čínské ministerstvo zahraničí přitom jakýkoli zásah proti společnosti odmítlo.

Systematické narušování služeb Googlu začalo v Číně na konci května, tedy kolem 25. výročí potlačení prodemokratických protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men. Během uplynulého pátku nefugoval velký počet čínských adres Gmailu a služba je podle uživatelů nedostupná i dnes. To podle agentury Reuters uvedla GreatFire.org. 

Google se už v roce 2010 rozhodl odejít z kontinentální Číny s tím, že se nehodlá dál podřizovat čínské cenzuře a snášet časté hackerské útoky. Uživatelé z pevninské Číny ale mohli vyhledávací a další služby Googlu používat přes jeho portál v Hongkongu.

„Domnívám se, že vláda se snaží ještě víc omezit přítomnost Googlu v Číně a dokonce oslabit jeho podíl na zahraničních trzích,“ řekl Reuters jeden z anonymních členů GreatFire.org. „Představte si, že zahraniční uživatelé Gmailu se nebudou moci spojit s čínskými klienty. Mnoho lidí venku by tak muselo od Gmailu odejít,“ dodal.