Při boji na doněckém letišti padli tři vojáci a čtrnáct povstalců

Kyjev - Zřejmě největší ozbrojený střet na východě Ukrajiny od nového dojednání příměří z 9. prosince se dnes odehrál na letišti v Doněcku. Zahynuli při něm tři ukrajinští vojáci a 14 povstalců. Podle agentury Ukrinform o tom informoval prezident Petro Porošenko. Na pozice armády na letišti podle jeho informací zaútočilo několik desítek ozbrojenců. Vojáci ale útok odrazili a „doněcké letiště je pod úplnou kontrolou“, uvedl Porošenko.

„Bohužel se potvrdila informace o třech mrtvých (vojácích). Ozbrojenci přišli o 14 lidí, jeden terorista byl zajat,“ dodal Porošenko podle agentury Ukrinform. Ukrajinští představitelé ozbrojené proruské separatisty obvykle označují za teroristy.

Porošenko opět zdůraznil, že vojenské řešení otázky Donbasu neexistuje

Prezident na dnešní tiskové konferenci v Kyjevě rovněž důrazně odmítl výzvy, aby ozbrojené síly na proruské vzbouřence zaútočily. Opět přitom zdůraznil, že „vojenské řešení otázky Donbasu neexistuje“. „Jsem zodpovědný ukrajinský prezident a velmi zodpovědně se stavím k životu každého ukrajinského vojáka,“ prohlásil.

Armádní mluvčí Andrij Lysenko dopoledne uvedl, že navzdory dohodnutému příměří během uplynulých 24 hodin zahynul jeden příslušník ukrajinských ozbrojených sil. „Padl jeden ukrajinský voják z dobrovolnického praporu Azov, ranění nejsou,“ řekl podle agentury Interfax-Ukrajina.
 
Deník Ukrajinska pravda na svém webu napsal, že dvacetiletý voják zahynul při přestřelce s doněckými povstalci u Mariupolu.