Navalnyj dostal podmínku, na demonstraci ho policie nepustila

Moskva – Alexej Navalnyj, známý jako kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, odešel dnes od soudu s 3,5letým podmíněným trestem, a to za údajnou zpronevěru. Večer se chtěl zúčastnit protestní demonstrace v centru Moskvy, která vyjadřovala podporu jemu i jeho bratrovi, jenž dostal nepodmíněný trest. Za porušení domácího vězení byl ale Navalnyj zadržen a eskortován domů; bezpečnostní složky zadržely i dvě stovky demonstrantů.

Navalnyj obklopený svými stoupenci se podle agentury AFP blížil k Manéžnímu náměstí, kam byl protest svolán, když ho zadrželo několik policistů a s použitím násilí ho strčili do přistaveného auta. „Zadrželi mě. Ale nemohou zadržet všechny,“ napsal na Twitteru. „Nemohl jsem na Manéžní náměstí přijít. Ale to neznamená, že to nemůžete udělat vy. Vyzývám vás všechny, abyste neodcházeli.“

Manéžní náměstí, ležící u Kremlu, střeží silné policejní jednotky a v přístupu na něj brání železné zábrany. Podle Facebooku zde mělo demonstrovat na podporu opozičního blogera a jeho bratra 16 tisíc lidí, o tisících reálných účastnících hovoří i agentura AP; AFP naproti tomu informovala o několika stovkách účastníků. Policisté dav nejprve vyzvali k opuštění náměstí a poté všechny s použitím síly vytlačili pryč. Nevládní organizace OVD-Info, sledující zatýkání demonstrantů, uvedla, že zatím registruje minimálně 245 zadržených.

Alexej Navalnyj a jeho bratr Oleg byli souzeni v případu Yves Rocher, uznali je vinnými ze zpronevěry 27 milionů rublů (asi jedenáct milionů korun). Prokuratura označovala vinu za prokázanou a chtěla až deset let vězení. Zatímco Alexej Navalnyj si u soudu vyslechl podmíněný trest, jeho bratra odsoudili k vězení. Každého z bratrů pak soud potrestal půlmilionovou pokutou (asi 200 000 korun). Obhájci již oznámili, že se proti verdiktu odvolají. Bloger Navalnyj označuje proces za politický; údajně postižená firma Yves Rocher ujistila, že neutrpěla žádnou škodu.

Výsledek přelíčení v případu Alexeje Navalného měl být znám až za dva týdny, soud ale rozsudek vynesl už dnes. Důvodem má být, že soudkyně Jelena Korobčenková stihla napsat rozsudek dříve. Za hlavní motiv je ale označována snaha vyhnout se případným protestům příznivců Navalného. Ti se chtěli sejít 15. ledna, v původně plánovaný den verdiktu. Protože ale soud oznámil změnu data už včera, na sociální síti se vytvořila skupina, která na situaci chtěla rychle zareagovat a přesunout i konání demonstrace. Teď před začátkem Nového roku, kdy začíná dlouhé volno, už ale lidé odjíždějí z metropole.

Před budovou i tak panovala přísná bezpečnostní opatření. Sešla se řada Navalného stoupenců, mělo dorazit přes sto osob a přišly informace o několika zatčených. Protestující na internetu kritizují rozsudek, obzvlášť poukazují na Navalného bratra, který se politicky neangažoval nikdy, ale nyní se stal „rukojmím Kremlu“.

Na odsouzení bratrů Navalných kriticky reagovaly Spojené státy a Evropská unie. Americké ministerstvo zahraničí odsuzující verdikt označilo za „znepokojivý vývoj“. „Zdá se, že jeho cílem je další trestání a zastrašování politických aktivistů,“ uvedl mluvčí Jeff Rathke. Mluvčí šéfky diplomacie EU Federiky Mogheriniové poukázal na to, že rozsudek je podle všeho „politicky motivován“ a že obvinění nebyla během procesu prokázána.

Kdo je Alexej Navalnyj?

  • dnes 38letý právník dříve působil jako poradce guvernéra v Kirovské oblasti, od konce minulé dekády kritizuje ruský režim
  • je pokládán za nejvíce charismatického a vlivného odpůrce Putina, ačkoli Navalného popularita a vliv jsou oproti hlavě státu mnohem omezenější
  • patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti Putinovu režimu na přelomu let 2011 a 2012
  • loni byl odsouzen k pětiletému trestu, později změněnému na podmínku, za údajný podvod a zpronevěru 16 milionů rublů (asi šest milionů korun) v dřevařské firmě Krivoles
  • loni na podzim kandidoval na moskevského starostu, skončil druhý s 27 procenty hlasů
Vydáno pod