Polsko přijme dvě stě krajanů z Donbasu

Varšava - Polsko v lednu přesídlí zpět do vlasti dvě stovky krajanů, kteří až dosud žijí na východě Ukrajiny. Země tak reaguje na boje, které probíhají na Donbasu v posledním půlroce. Na repatriaci svých krajanů ze západní, volyňské oblasti se chystá i Česká republika.

Na celé Ukrajině, jejíž západní část byla do druhé světové války součástí Polska, žije podle sčítání z roku 2001 asi kolem 140 000 Poláků. Repatriace se má týkat obyvatel z východních regionů, které jsou postiženy boji proruských separatistů a kyjevské armády. „Jsme připraveni přesídlit ty lidi, kteří si to budou přát,“ prohlásil ministr zahraničních věcí Grzegorz Schetyna. „Uděláme vše pro to, aby se akce mohla uskutečnit už v lednu.“

Polské úřady už mají hotový seznam osob, které by se mohly přestěhovat z Donbasu do Polska, konkrétní datum není z bezpečnostních důvodů známé. Na internetové stránce polského konzulátu v Charkově se sice dříve objevilo datum 29. prosince, žádná evakuace se ale neuskutečnila; k posunu termínu „o několik dnů“ podle polských úřadů došlo proto, že nejde jen o samo přestěhování, ale krajanům je nutné zajistit v Polsku bydlení, zaměstnání a další existenční podmínky.

Svár v polské vládě?

„Poláci z Donbasu určitě nezůstanou bez pomoci,“ ujistil ministr práce Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Podle šéfky resortu vnitra Teresy Piotrowské budou repatrianti z východu první tři měsíce bydlet ve zvláštním středisku, kde budou například chodit na jazykové kurzy nebo adaptační školení.

V polských médiích se také objevily spekulace, že ministerstvo zahraničí se prý staví proti plánům předsedkyně vlády Ewy Kopaczové na repatriaci Poláků z Donbasu, protože by vzápětí mohly návrat do vlasti požadovat další krajané z celé Ukrajiny. Tyto obavy a údajný konflikt mezi šéfkou vlády a šéfem diplomacie však úřady popřely.

Polsko není jedinou zemí, kterou dramatický vývoj na Ukrajině vede k příjmu krajanů; kroky k repatriaci ukrajinských Čechů už zahájila také česká vláda. Počátkem prosince schválila změnu zásad pro repatriaci krajanů. Repatrianti tak budou moci získat bezplatné ubytování na půl roku až rok, finanční pomoc až 50 000 korun pro dospělé a 20 000 pro mladší 18 let, asistenci při stěhování, zajištění trvalého bydlení nebo zaměstnání a další pomoc. Program se má týkat všech krajanů na celém světě, nejen volyňských Čechů.

O návratu ukrajinských Čechů zpět do vlasti podle ministerstva vnitra jedná s úřady kolem stovky lidí.