Násilí na Západním břehu hrozí další kulminací. I s tím, jak se židovští osadníci víc ozbrojují

Horizont ČT24: Zpravodaj Štěpán Macháček k situaci na Západním břehu (zdroj: ČT24)

Izraelská výzvědná služba Šin bet, která se stará o vnitřní bezpečnost, varuje vládu v Jeruzalémě před možnou explozí násilí na Západním břehu. Zpravodajci tam s obavami monitorují rostoucí počet incidentů mezi židovskými osadníky a palestinským obyvatelstvem.

Organizace Spojených národů eviduje na Západním břehu Jordánu od 7. října celkem sto sedmdesát útoků na Palestince. Tyto násilnosti mají většinou jediného původce – komunity židovských osadníků. Některé incidenty uplynulých týdnů jsou velmi vážné.

„Mého bratra zranila střela na krku a vyšla druhou stranou. Další dostal do zad a ta prošla až do hrudníku. Můj otec byl postřelen, projektil se zastavil v jeho paži. Trvalo to pouhých deset minut, než zemřel,“ vylíčil zaměstnanec samosprávy Mohammad Wádí. Zpravodajům agentury Reuters popsal ozbrojený útok z 12. října, při kterém byli zabiti jeho otec i bratr. Židovští osadníci doprovázení vojáky tehdy konfrontovali pohřební průvod tří mužů zabitých o pouhý den dříve.

Při jiném incidentu zase neznámí útočníci zabili mladého židovského řidiče, když spustili palbu na jeho projíždějící auto.

Přibylo zabíjení

Podle statistik mají militantní židovští osadníci na Západním břehu na svědomí celkem devětadvacet životů od začátku roku, z toho osm od 7. října. Tento vývoj znepokojuje jak izraelskou vládu, tak její nejbližší spojence.

Násilí na Západním břehu letos dosáhlo více než patnáctiletého maxima a rekordní statistika po teroristickém útoku Hamásu z Gazy hrozí další kulminací. I s tím, jak se osadníci víc a víc ozbrojují.

„Po 7. říjnu si chci zbraň koupit, protože moje žena a já máme velký strach z teroristů,“ vysvětlil instruktor bojových umění Hagai Ben David. Už tak hluboká nedůvěra a strach dál rostou na obou stranách.

Obranu židovského státu plně zaměstnává intervence v Pásmu Gazy. Nový větší konflikt v jiné enklávě, v níž Hamás nevládne a nemá ani podstatný vliv, by byl pro Izrael zcela nežádoucí. Území velké zhruba jako Královéhradecký kraj s více než dvěma miliony Palestinců obývá ve více než dvou stovkách sídel rozesetých po celém Západním břehu necelého půl milionu židovských osadníků. Řada z nich zdrženlivý přístup ale zjevně ignoruje.

„Jak izraelská zpravodajská služba Šin bet, tak ty zahraniční upozorňují, že tahle situace může vést ke spirále násilí i na Západním břehu. Evropská unie, Spojené státy odsoudily osadnické násilí a říkají, že je mu potřeba učinit konec,“ doplnil blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.