Bezpodmínečné vítězství Ukrajiny je jediným možným koncem války, řekla vicepremiérka Stefanišynová

Události, komentáře: Rozhovor s ukrajinskou vicepremiérkou Olhou Stefanišynovou (zdroj: ČT24)

Na vypracování dokumentů pro žádost Ukrajiny o členství v Evropské unii pracovali úředníci během ostřelování v krytech. Ke vstupu musí země přijmout řadu reforem, což je během zuřících bojů komplikované. Ukrajincům ale nechybí „kozácký zápal“, popsala ukrajinská vicepremiérka pro evropskou a euroatlantickou integraci Olha Stefanišynová. Konflikt podle ní musí skončit vítězstvím Ukrajiny, které povede k její integraci na Západ. V rozhovoru pro ČT24 uvedla, že ani vstup do NATO není „mimo hru“.

Udělení kandidátského statusu Ukrajiny do EU podle vicepremiérky znamená zásadní zvrat nejen pro napadenou zemi, ale i pro Evropu jako celek. „Vrátilo Unii do globální a geopolitické arény,“ uvedla. „Požádali jsme o členství pět dní od začátku invaze, protože věříme v evropský projekt,“ dodala Stefanišynová.

Země je podle ní připravena přijmout potřebné reformy pro rozšíření Unie, a to dokonce víc, než v době míru. „Samozřejmě nelze všechno udělat v době války, protože teď jde primárně o přežití, ale ta dynamika a jakýsi kozácký zápal, jak my Ukrajinci říkáme, je zřejmý,“ poznamenala. 

Na vypracování dotazníku, který byl třeba k podání žádosti o členství, pracovaly stovky lidí v provizorních válečných podmínkách. „Pracovali jsme na tom doslova během bombardování, během ostřelování v krytech. Někteří doma vedle svých dětí,“ popsala. „Věděli, že každé příští ráno se už možná neprobudí, a proto musí něco udělat ještě dnes,“ dodala. Podání přihlášky do EU podle ní byl zároveň i závazek politiků vůči Ukrajincům, že potřebné reformy dokončí. 

„Mimo hru“ podle ní stále není ani členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci. Připomněla, že získali status partnerské země NATO, účastnili se vojenských cvičení a mají přístup i ke zpravodajským informacím Aliance. „Všechny prvky této spolupráce bychom mohli přetavit v členství. Rozhodnutí by bylo pouze politické, ale nikdy nebylo přijato, i když jsme naše snahy dávali jasně najevo,“ řekla.

„Pokud Ukrajina bude vítězit na bojišti, pokud Ukrajina posílí své obranné kapacity, tón diskuze by mohl být jiný. A pokud se pro Ukrajinu naskytne příležitost ke vstupu do NATO, vyzývám spojence, aby na to byli připraveni,“ dodala.

Někteří přišli nejen o své domy, ale i vesnice nebo města

Aktuálně pro napadenou zemi není nic potřebnějšího než dodávky zbraní. „Mění poměry na bojišti, což nutí Ruskou federaci upravovat své plány každých 24 hodin,“ poznamenala. Klíčová ale podle ní bude také obnova osvobozených území.  „Většina z těch šesti a půl milionu lidí, kteří uprchli, jsou zoufalí a ochotní se vrátit, ale někteří už nemají nejen domy, ve kterých žili, ale nemají ani vesnice či města, kde žili,“ popsala následky ruské agrese. 

Vyzbrojenost západní vojenskou technikou by podle ní mohla přispět i lepší pozici Ukrajiny během mírových jednání s Kremlem. Ta teď ovšem neprobíhají. „Ze strany Ruska přicházejí jen ultimáta. Oni od toho neustoupí, nikdy nezvažovali možnost stáhnout své jednotky,“ řekla Stefanišynová.  

Jediným možným koncem konfliktu je podle ní „bezpodmínečné vítězství Ukrajiny“. Podotkla, že vítězstvím by byla zejména atlantická integrace z politického hlediska. „Všechny další scénáře povedou k nekonečným válkám na území Ukrajiny, nekonečné agresi a nekonečným okupacím,“ dodala.