Výbuchy v ruských skladech prošetřuje vojenská prokuratura, mohlo by jít i o vnitřní odpor

Horizont ČT24: Ruský odboj aneb Vlasovci v novém vydání (zdroj: ČT24)

Na ruském území dochází v poslední době k podezřelým událostem; jen v uplynulých třech týdnech jich země zaznamenala nejméně pět, když mohutné požáry zachvátily sklady munice a paliva, vojenský výzkumný ústav i významnou chemičku. Události vyšetřuje vojenská prokuratura. Jednou z interpretací jsou diverzní zákroky ze strany samotných Rusů.

V oblasti ruského Bělgorodu, který leží pouhých pětatřicet kilometrů od hranic s Ukrajinou, hořely minulý týden nejen sklady pohonných hmot, ale podle dostupných informací také sklad muniční. Hasiči měli minulé pondělí napilno i v Brajnsku, sto kilometrů severně od ukrajinské hranice. I zde vzplanuly nádrže s palivem, a to hned na dvou místech. Podobné incidenty se odehrály i hluboko v ruském vnitrozemí. V Tveru oheň poničil 21. dubna vojenský výzkumný ústav. A požár zachvátil také jednu z největších ruských chemiček.

Obě události vyšetřuje vojenská prokuratura. Ruské úřady ale případy příliš nekomentují. Není zřejmé, zda jde o pouhou shodu okolností nebo řízenou ukrajinskou diverzi tak, jak o ní hovoří ruská vláda. „Tato trestná činnost ukrajinských ozbrojených sil na ruském území nemůže zůstat bez odezvy,“ prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Může se ale jednat i o pokus oslabit válečné úsilí Kremlu ze strany samotných Rusů. Tomu by mohlo nasvědčovat nedávné zatčení dvojice ruských občanů v Bělgorodu. Tajná služba FSB je podezřívá z přípravy sabotážních akcí.

Otevřenému nepřátelství vůči Putinovu režimu pak dávají Rusové průchod přímo na Ukrajině. Nejméně od konce března tady funguje armádní prapor Svoboda Ruska. Jednotka je složená převážně z ruských dezertérů a zajatců. „V první řadě jsem do praporu vstoupil, abych porazil Putinův fašistický režim u sebe doma ve své zemi,“ říká příslušník praporu Svoboda Ruska.

Podle TV Kyjev musí dobrovolníci projít prověrkou tajné služby SBU a kontrarozvědky, aby se mohli účastnit bojů. Ruský batalion pod modro-bílou vlajkou tak bojuje na Ukrajině nejen za Ukrajinu a podle odhadů čítá několik set mužů.