Dva velké belgické přístavy se spojily. Pomůže to i dovozu zkapalněného plynu do Evropy

Události ČT - Zkapalněný plyn jako náhradní zdroj (zdroj: ČT24)

Evropská unie se nyní snaží rychle najít alternativní zdroje těch energetických surovin, které jsou zatím dodávány z Ruska. Jednou z možností je vyšší dovoz zkapalněného plynu. I z tohoto důvodu se nyní oficiálně spojily dva největší belgické přístavy – Antverpy a Zeebrugge – do jednoho společného střediska lodní dopravy. Informoval o tom zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.

Antverpský přístav je nejdůležitějším místem pro přepravu zkapalněného zemního plynu v Evropě. Přeprava této suroviny zde dramaticky roste. Letos v březnu prošlo tímto belgickým přístavem o 41 procent zkapalněného zemního plynu víc než vloni. Čísla, která jsou tak důležitá ve dnech, kdy na opačné straně kontinentu utahuje Rusko své kohouty se zemním plynem.

„Plyn musí proudit z jiných částí světa a my pro to máme podmínky. Třeba Amerika oznámila, že dodá více plynu Evropě,“ uvedl starosta Brugg Dirk De fauw.

Místo pro vodík

Jenže tím pohledy do budoucnosti nekončí. Přístav v Antverpách se ve čtvrtek oficiálně spojil se sousedními doky v Zeebrugge. Konkuruje tak už i nedalekému nizozemskému Rotterdamu. Což by mělo pomoci ještě větším přepravním kapacitám zkapalněného zemního plynu pro celou Evropu. Ale také ještě jedné energii, na kterou tady sází, dodává Dolanský.

Mluví o zeleném vodíku. Právě v těchto místech v následujících měsících a letech vznikne středisko pro tuto energii budoucnosti. „Celá krize kolem Ruska jen uspíšila potřebu přechodu z fosilních paliv na jiné energie,“ řekl generální ředitel přístavu Jacques Vandermeiren.

Konkrétní jednání o dovozu vodíku probíhají už nyní například s Ománem. Jde o drobný krok v současné krizi – a jak tady doufají – výhled do co nejbližší budoucnosti, doplnil zpravodaj.