Německo a Francie vyhostí desítky ruských diplomatů

Německo rozhodlo o vypovězení čtyřiceti ruských diplomatů, kteří podle něj pracují pro tajné služby. Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková prohlásila, že dotyční působili proti zájmům státu. Nyní mají pět dnů na odjezd. Vláda také oznámila, že dočasně přebírá kontrolu nad německou dceřinou firmou ruského Gazpromu. Francie vyhostí 35 ruských diplomatů, napsala agentura AFP.

Baerbocková uvedla, že se spolková vláda rozhodla „za nežádoucí osoby označit značný počet příslušníků ruského velvyslanectví, kteří zde v Německu každý den pracovali proti naší svobodě a proti soudržnosti naší společnosti“. Spolková republika to podle ní nebude dále snášet.

Ruské diplomaty bude vyhošťovat i Francie, konkrétně třicet pět z nich. Jejich činnost je v rozporu s francouzskými zájmy, píše agentura AFP s odkazem na zdroj blízký francouzskému ministerstvu zahraničí. Francouzská diplomacie v prohlášení uvedla, že krok je „součástí evropské iniciativy“ a „naší prvořadou povinností je vždy zajistit bezpečnost Francouzů a Evropanů“.

Tlak na další tvrdé kroky vůči Moskvě se stupňuje poté, co ukrajinská armáda objevila stovky těl zabitých civilistů v Buče v blízkosti Kyjeva, kterou donedávna okupovaly ruské jednotky. „Obrázky z Buči jsou nesnesitelné. Putinovo bezuzdné násilí likviduje nevinné rodiny a nezná hranic,“ napsala v reakci na twitteru Baerbocková s tím, že Německo dále zpřísní protiruské sankce a Ukrajinu bude ještě více podporovat.

Kontrola nad částí Gazpromu

Německé akce vůči Rusku pokračují i na ekonomickém poli. Stát převezme dočasně kontrolu nad německou dceřinou společností ruského Gazpromu, oznámil ministr hospodářství Robert Habeck. Cílem je podle něj zajistit bezpečnost dodávek. Informovala o tom agentura DPA. Opatření má podle agentury Reuters trvat do 30. září.

Správcem společnosti Gazprom Germania se stane německá agentura pro síťové služby Bundesnetzagentur (BNetzA). Ruský energetický gigant Gazprom v pátek oznámil, že ukončil svou účast v německé divizi. Ta má pobočky ve Švýcarsku, Británii a České republice. Gazprom své rozhodnutí nezdůvodnil.

„Jsme si vědomi odpovědnosti za bezpečné dodávky plynu, kterou s sebou tento úkol nese,“ konstatoval šéf agentury BNetzA Klaus Müller. „Naším cílem bude zajistit, aby společnost Gazprom Germania byla řízena v zájmu Německa a Evropy,“ dodal.

Agentura bude mít právo odvolávat vedoucí pracovníky, najímat nové zaměstnance a udávat směr vedení.

Německé ministerstvo hospodářství uvedlo, že cílem tohoto kroku bylo zabránit možnému převzetí společnosti Gazprom Germania ruskými společnostmi JSC Palmary a exportní divizí Gazpromu.

Podle resortu není jasné, kdo za těmito podniky stojí. Tím pádem by akvizice nebyla z právního hlediska přípustná, protože investoři pocházejí ze zemí mimo EU a jedná se o kritickou infrastrukturu.

Německý ministr financí Christian Lindner odmítl embargo EU na dovoz ruského plynu. Rostoucí počet civilních obětí na Ukrajině zvyšuje tlak na sedmadvacítku, aby uvalila sankce na ruský energetický sektor, uvedla Reuters.

„Je jasné, že musíme co nejrychleji ukončit veškeré hospodářské vazby na Rusko. Musíme plánovat tvrdé sankce, ale plyn nelze v krátké době nahradit. Způsobili bychom tím větší škody sobě než jim,“ řekl Lindner.