Kombinézy ruských kosmonautů v ukrajinských barvách budí pozornost. Někdy je žlutá jen žlutá, tvrdí Roskosmos

Události: Ruští kosmonauti (zdroj: ČT24)

Některá zahraniční média se pozastavují nad tím, že tři ruští kosmonauti, kteří v pátek večer dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), se následně ukázali v přímém přenosu ve žlutomodrých kombinézách. Podle BBC se oděv v barvách ukrajinské vlajky jevil jako vyjádření odporu proti napadení Ukrajiny. Sami kosmonauti to nepotvrdili, jeden z nich věc vysvětlil potřebou využít nahromaděné zásoby.

Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov byli prvními, kdo na ISS dorazili od chvíle, kdy ruská armáda na konci února napadla Ukrajinu. Když v noci na sobotu vystoupili ze svého modulu a přidali se k posádce vesmírné stanice, měli na sobě žluté úbory s modrými prvky na hrudi i stehnech. Standardní ruská uniforma přitom bývá modrá, píše BBC.

Britský server dodává, že minimálně jeden z účastníků mise měl takovou uniformu na sobě i před pátečním startem lodě Sojuz MS-21. Deník The Guardian uvedl, že ve videu pořízeném těsně před dokováním na ISS je Artěmjev vidět v modrém, což naznačuje, že se posádka před vstupem na vesmírnou stanici převlékala.

Expert: Možná je to náhoda

Specialista na vesmír z technologického webu Ars Technica Eric Berger na Twitteru uvedl, že kombinézy pro lety k ISS se vybírají týdny až měsíce před samotným startem. „Takže je možné, že to je náhoda,“ napsal. Český expert Michal Václavík připomenul, že Artěmjev se v podobném žlutém úboru na ISS představil už v roce 2014. Barvy kombinézy podle něj odkazují na státní technickou univerzitu v Moskvě.

Když v noci na sobotu dostala trojice kosmonautů možnost spojit se se svými blízkými na Zemi, padla i otázka na kombinézy. „Mohli jsme si vybrat barvu. Ale popravdě se nám nahromadilo hodně žlutého materiálu, takže jsme ho potřebovali použít,“ řekl Artěmjev. „Proto jsme museli být ve žlutém,“ dodal.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos uvedla, že vidět za vším ukrajinskou vlajku je bláznivé. „Někdy je žlutá jenom žlutá,“ píše se v prohlášení publikovaném na komunikační platformě Telegram, které také zmiňovalo vazbu na moskevskou technickou univerzitu. Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin volil poněkud ostřejší vyjádření, když podle agentury Reuters napsal, že ruští kosmonauti nechovají žádné sympatie k ukrajinským nacionalistům.

Artěmjev, Matvejev a Korsakov rozšířili velikost posádky ISS na deset lidí. Jsou mezi nimi i další dva Rusové – Anton Škaplerov a Pjotr Dubrov. Ti se mají 30. března vrátit na Zemi společně s Američanem Markem Vande Heiem.

Spolupráce pokračuje

I přes izolaci Ruska v řadě jiných oblastí Američané opakují, že o vesmírnou spolupráci s Rusy stojí dál. A to i navzdory ostrým výrokům šéfa Roskosmosu Rogozina.

„To je jen Dmitrij. Je známý svými výkřiky, ale podívejte se na fakta. Spolupracujeme s Rusy na civilních programech, ne vojenských, civilních, už od roku 1975 od projektu Apollo-Sojuz. To bylo v dobách Sovětského svazu a studené války,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson.