Na covid dosud zemřelo více dětí než na ostatní infekční nemoci dohromady, argumentuje pro očkování Dražan

Devadesátka: Přínosy očkování dětí proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

V řadě očkovacích center začala vakcinace dětí od pěti let. Naopak v ordinacích dětských lékařů se zatím dávky příliš nepodávají. Z bezmála dvou tisíc ordinací si vakcíny objednala zhruba stovka. Odborníci doporučují děti očkovat. I přesto, že jejich imunitní systém se s onemocněním vyrovnává nejlépe, vakcinace může zachránit dítěti život nebo ho uchránit před těžkým průběhem nemoci. Téma rozebrala Devadesátka ČT24.

„Co se týče očkování dětí proti covidu, tak nemám žádné pochybnosti, je to velmi důležité. Je potřeba si uvědomit, že je to v současnosti nejzávažnější infekční onemocnění pro děti,“ vysvětluje pediatr Daniel Dražan, který je zároveň členem České vakcinologické společnosti.

Na covid-19 zemřelo osm dětí, velké množství skončilo v nemocnicích a na ventilátoru, rekapituluje statistiky epidemie. „Když sečtete všechna ostatní úmrtí na jiná infekční onemocnění, jako je chřipka nebo černý kašel, tak všechna dohromady nezpůsobila za období pandemie tolik úmrtí u dětí,“ připomíná Dražan.

Celkově ale nemoc probíhá u dětí mírněji než u dospělých. Očkování dětí by podle něj mělo také zpomalit šíření epidemie.

Dražan také není zastáncem „přirozené imunity“, kterou dítě získá po prodělání nemoci. „Vakcinací posilujeme imunitu, aniž bychom riskovali, že bude někdo nemocný. Onemocnění je vždycky horší, než stimulace imunitního systému očkováním,“ deklaruje lékař. „Vitamíny, strava ani zdravý životní styl vás před covidem neochrání v žádné míře,“ doplňuje Dražan.

Bezpečnost vakcíny pak dokládá zkušeností ze Spojených států, kde již byly očkovány miliony dětí a na základě jejich dat nebylo vyhodnoceno žádné nebezpečí. „Žádná vakcína dlouhodobě vývoj dítěte neovlivňuje, naopak řada infekčních onemocnění, proti kterým máme vakcíny, vývoj dítěte velmi negativně ovlivňují na celý život,“ porovnává Dražan.

Kde podstoupit vakcinaci

Nechat dát vakcínu mohou rodiče svém dítěti jak v centru, tak u praktického lékaře. Očkuje se i v pražském centru Černý Most. Přijít do něj mohou jako do jediného centra v Česku rodiče s dětmi i bez předchozí registrace. Zatím ale jen v některých dnech. Celkem je nyní v Česku padesát očkovacích míst pro děti starší pěti let. V ordinacích zatím lékaři velký zájem neregistrují.

Děti s kompletní vakcinací tedy 14 dní po druhé dávce se ve škole nemusejí povinně testovat a platí pro ně i mírnější pravidla, pokud se potkají s pozitivním spolužákem. „Čím víc je dětí očkovaných, tím méně jich jde do karantény a tím méně jich covid dostane,“ přibližuje zkušenost ředitel ZŠ a MŠ Kotlářská v Brně Libor Zřídkaveselý.

Očkovací místa pro děti ve věku pět až jedenáct let
Zdroj: ČT24

Očkování dětí v zahraničí

K očkování dětí od pěti do jedenácti let přistoupily jako první v Evropě čtyři státy, a to Německo, Španělsko, Řecko a Maďarsko. Podle španělského průzkumu chce skoro sedmdesát pět procent rodičů naočkovat své děti v této věkové skupině. V Řecku se k vakcinaci zaregistrovalo už přes třicet tisíc dětí.

Tamní ministr školství byl mezi prvními, kdo nechal dítě očkovat. K plošné vakcinaci dětí chce přistoupit i Francie. Tam je povolená zatím pouze pro vážně nemocné děti. Plánuje se přidat také Itálie, Portugalsko, Polsko nebo státy v Pobaltí.

V Belgii a Velké Británii zatím čekají na vyjádření tamních zdravotnických organizací. Plošné očkování je schválené i ve Švýcarsku. S kampaní tam ale čekají do ledna.