Pandemie ve světě: Británie i Švédsko pokračují v uvolňování, Nizozemsko podobného kroku lituje

Britská vláda dodrží svůj plán a od 19. července zruší v Anglii téměř všechny koronavirové restrikce. V dalším rozvolňování bude pokračovat také Švédsko. Již dříve se mnohých omezení zbavili také v Nizozemsku, dle tamního premiéra to byla chyba.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Anglie zruší jako první část Spojeného království nutnost nosit roušky, platit přestanou rovněž omezení shromažďování lidí. Ačkoliv se však o 19. červenci dlouho hovořilo jako o „dni svobody“, přistupuje nyní vláda ke kroku se značnou opatrností. Úřady se totiž obávají, že bude nadále růst denní počet nových případů koronaviru, který se v sedmidenním průměru pohybuje nad hranicí 30 tisíc, kde byl naposledy koncem ledna.

Odborníci varují, že by kvůli šíření varianty delta a většímu setkávání mohly počty nově infikovaných vzrůst až na 100 tisíc denně, což je výrazně více než v nejhorší fázi epidemie v Británii na začátku letošního roku.

Ministr zdravotnictví Sajid Javid prohlásil, že díky úspěšné očkovací kampani má nyní devět z deseti dospělých v Británii protilátky proti koronaviru. Vláda podle něj také splní svůj cíl, kterým bylo nabídnout alespoň první dávku vakcíny všem dospělým do 19. července.

Události: Anglie uvolňuje opatření (zdroj: ČT24)

„Díky společným obětem Britů a ochranné zdi našeho očkovacího programu jsme učinili výrazný posun,“ řekl Javid. „Pevně věříme, že je správný čas na to, abychom dostali náš stát blíže k normálnímu životu. Je to začátek nové fáze pokračující obezřetnosti,“ dodal.

Lidé by podle ministra měli nadále nosit roušky na frekventovaných místech, například ve veřejné dopravě, zároveň by se však měli postupně vracet na pracoviště. Vláda rovněž nabádá organizátory hromadných akcí, aby po návštěvnících vyžadovali potvrzení o vakcinaci či minulém prodělání covidu-19.

Ve Švédsku bude pohodlnější nakupování

Situace se podle ministra obchodu a průmyslu Ibrahima Baylana zlepšuje také ve Švédsku, a proto tam od čtvrtka zruší některá další opatření. Jde zejména o omezení počtu zákazníků v obchodech a počtu pasažérů v dálkových spojích. I tam ale úřady obyvatele vyzvaly, aby nadále dodržovali základní hygienická pravidla, například bezpečné rozestupy.

Mnoho restrikcí bylo ve Švédsku zrušeno od 1. července. Prodloužila se otevírací doba restaurací a zvýšil se povolený počet jejich hostů. Na stadionech a při demonstracích se může scházet vyšší počet lidí. Přestalo také platit doporučení nosit v hromadné dopravě roušky.

Nizozemský premiér se omluvil

Nizozemský premiér Mark Rutte naopak přiznal, že nedávné zrušení omezení přišlo až moc brzy, a omluvil se za to. Počty nakažených po červnovém otevření restaurací a klubů prudce vzrostly a o víkendu Nizozemsko některé restrikce zase obnovilo, uvedla agentura Reuters.

Sedmnáctimilionová země většinu koronavirových restrikcí zrušila 26. června, kdy ubývalo nových případů infekce a zhruba dvě třetiny populace obdržely nejméně jednu dávku vakcíny. S otevřením barů, restaurací a nočních klubů však denní přírůstek nakažených vystoupal na nejvyšší hodnotu za poslední měsíce.

Od soboty se opět zavřely diskotéky a noční kluby, bary mohou být otevřené maximálně do půlnoci. V zemi se infekce šíří hlavně mezi mladými lidmi, proto se opatření týkají zejména nočního života. Opatření mají zatím platit nejméně do 13. srpna a dotknou se i některých velkých akcí.

Rutte obnovení restrikcí oznámil v pátek, kdy předchozí rozvolnění opakovaně obhajoval jako „logický krok“ a odmítl svalovat vinu za případné špatné řízení na vládu. Nynější omluva znamená ostrý obrat proti pátku, poznamenal Reuters. „To, co jsme považovali za možné, se v praxi ukázalo jako nemožné,“ připustil Rutte. „Měli jsme chabý úsudek, čehož litujeme a za což se omlouváme,“ řekl premiér za vládu pravého středu.