Babiš požádal slovenského premiéra Hegera o uznávání českých testů

Český premiér Andrej Babiš (ANO) požádal slovenského předsedu vlády o akceptování tuzemských testů na covid-19, což by znamenalo jednodušší překračování hranic. Uvolnilo se i další omezení v cestování směrem na západ, Německo už Česko nepovažuje za rizikovou zemi. V sobotu v tuzemsku přibylo 152 případů nemoci covid-19, což je nejméně za tento den od loňského 1. srpna. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Dále klesá takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na každých 100 tisíc obyvatel. Tímto číslem se nyní vláda řídí při určování protiepidemických opatření. K neděli kleslo na 22, o den dříve činilo 23. Incidenční číslo kleslo ve většině regionů. Nejnižší je nadále v Karlovarském kraji, kde evidují jen tři případy nákazy za týden na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší je v Jihočeském kraji s 37 případy.

Vytrvale klesá podle údajů ministerstva i množství lidí s covidem-19 v nemocnicích. Letos v polovině března, kdy bylo nejvyšší za celou dobu epidemie, bylo hospitalizovaných přes devět tisíc nakažených. V sobotu bylo hospitalizovaných už jen 295, což je nejméně zhruba od poloviny loňského září. Ve vážném stavu je nyní 48 pacientů. 

V posledních týdnech vytrvale ubývá prováděných testů. Zatímco předchozí dvě soboty bylo antigenních testů, které tvoří naprostou většinu testů, pokaždé provedeno přes 45 tisíc, tuto sobotu už bylo antigenních testů jen zhruba 31 a půl tisíce. Počet PCR testů byl tuto sobotu podobný jako v předchozích týdnech, tedy kolem deseti tisíc.

V sobotu tak ve srovnání s předchozím týdnem stoupl podíl potvrzených případů nákazy na nejpočetnější kategorii prováděných testů – preventivních a plošných – z 0,06 na 0,11 procenta. V dalších dvou kategoriích – diagnostické a epidemiologické, které tvořily méně než pětinu provedených testů, podíl pozitivních klesl.

V sobotu ve srovnání s předchozím týdnem stoupl počet vykázaných očkování proti covidu-19 z přibližně 46 tisíc na více než 49 tisíc. Od začátku vakcinace v Česku loni v prosinci bylo podáno celkem asi 5,83 milionu dávek a plně naočkováno je 1,73 milionu lidí. U nejčastěji využívaných očkovacích látek v zemi jsou totiž potřeba dvě dávky.

Babiš požádal Hegera o uznávání českých testů

Slovenského premiéra Eduarda Hegera požádal v neděli o uznávání českých testů na nemoc covid-19 při cestování na Slovensko Andrej Babiš.  Lidé mířící z Česka si musí nechat provést test až na Slovensku.

„Já jsem ráno psal slovenskému premiérovi, aby zkrátka změnili stanovisko, kde na Slovensku pro naše lidi neuznávají naše PCR testy,“ řekl Babiš. „To je špatně. My to uznáváme pro návštěvu Slováků u nás a doufejme, že Slovensko změní svoji pozici,“ dodal.

Také v tuzemsku si ale dosud přijíždějící lidé ze Slovenska museli do pěti dní po příjezdu nechat provést český test. Tento cestující tak musel podstoupit dva testy, zatímco cestující z Česka na Slovensko pouze jeden. Navíc Slovensko nabízí výjimku pro přeshraniční pracovníky, studenty, umělce nebo lidi cestující na svatbu či pohřeb. Ti mohou podstoupit test ještě před cestou na země. Až od pondělka 7. června se Slovensko v českém seznamu zemí podle rizika nákazy přesune z červené do mírnější oranžové kategorie. Pro tu již platí jen nutnost podstoupení testu před cestou do Česka.

Sjednocení pravidel v kultuře a roušky ve školách projedná kabinet v pondělí

Babiš také uvedl, že vláda se bude v pondělí zabývat sjednocením protiepidemických opatření v kultuře s ostatními. Jedná se třeba o uznávání potvrzení o testech na covid-19 a počty účastníků kulturních akcí, přičemž vnitřních akcí by se mohlo účastnit tisíc lidí a venkovních dva tisíce lidí.

Vláda se bude zabývat také nošením roušek ve školách. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek České televizi řekl, že povinnost pro žáky mít kvůli koronaviru zakrytý nos a ústa při výuce v pondělí neskončí. Možnost zrušení povinnosti od příštího týdne zmínil již dříve šéf resortu školství Robert Plaga (za ANO). Vojtěch řekl, že s Plagou a hygieniky bude v pondělí znovu jednat. „Mám signály, že by mělo dojít k nějakému pozitivnímu posunu,“ řekl Babiš na videu.

Události: Vláda projedná konec roušek ve školách (zdroj: ČT24)

Nárůsty počtu nakažených klesají

Se zpomalením epidemie se v Česku v minulých týdnech postupně opět uvolnila protiepidemická opatření. V pátek ministerstvo zdravotnictví také oznámilo, že ani počty účastníků letních dětských táborů nebudou omezeny. 

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, ministerstvo eviduje asi 1,66 milionu potvrzených případů covidu-19. V zemi zemřelo za celou epidemii 30 159 lidí s covidem-19.

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem postupně klesají od začátku letošního března, kdy se dostaly téměř na sedmnáct tisíc. I denní počty úmrtí lidí s covidem-19 se snižují. V březnu se pohybovaly až kolem dvou stovek, zatímco v posledních dnech jsou už pouze v řádu jednotek.

Dvě ohniska v Bánově na Uherskohradišťsku

Epidemie slábne i ve Zlínském kraji, nyní tam však byla potvrzena dvě ohniska nákazy. Jde o mateřskou a základní školu v Bánově na Uherskohradišťsku, kde byla potvrzena britská mutace. Nakažených je celkem 28, sedmnáct v mateřské a jedenáct v základní škole. Od pondělí bude mateřská škola uzavřena, v základní škole bude v pondělí a úterý ředitelské volno, sdělila mluvčí kraje Soňa Ličková.

Hygienici zavedli ihned po prvním potvrzeném případu protiepidemická opatření a byly vytrasovány rizikové kontakty. V základní škole přistoupili hygienici k PCR testům formou takzvaného poolování, kdy se testuje několik vzorků najednou. „Testování bude provedeno u dětí, žáků i personálu školy po zaškolení a instruktáži odbornými laboratorními pracovníky dne 8. června,“ uvedla Ličková.

Ministr zahraničí nechá prověřit vynucené přetestování turistů z Tunisu

Cizinecká policie si v sobotu večer vyžádala opětovné otestování na koronavirus u českých turistů, kteří se letecky vrátili do Prahy z Tuniska. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) nechá prověřit, zda byl postup cizinecké policie oprávněný. Uvedl to v televizi CNN Prima News. Podle ministra by se podobné případy neměly stávat.

Události ČT: Zadržení turistů po návratu z Tuniska (zdroj: ČT24)

Kulhánek tak reagoval na informace ze sociálních sítí a médií, podle nichž turisté cestující z Tunisu, převážně rodiny s dětmi, byli zadrženi na Letišti Václava Havla na několik hodin. Cizinecká policie požádala společnost GHC Genetics, která zajišťuje na letišti testování cestujících, aby je otestovala, uvedl server Aktuálně.cz. Antigenní testy, kterými se cestující prokazovali, totiž údajně nesplňovaly platné parametry.

Michal Mikšík z ruzyňské pobočky GHC Geneics serveru iDnes.cz řekl, že není výjimkou, že testy ze zahraničí, se kterými se turisté na pražském letišti prokazují, jsou neplatné nebo padělané. Cestovní kancelář Blue Style uvedla, že „ testy prováděné před odletem do České republiky jsou v naprostém souladu s aktuálně platnou legislativou“.

Policie prý měla podezření na falešné potvrzení. „Při kontrole cestujících, kteří přiletěli z Tuniska, vzniklo podezření, že předložili falešné potvrzení o výsledku PCR testu. Dalším šetřením bylo zjištěno, že cestovní kancelář má v tuniské destinaci svého českého lékaře, který provádí testy na covid-19,“ sdělila televizi CNN Prima News Renata Grecmanová z cizinecké policie.