Vláda musí předložit jasný plán, jaká opatření budou dál pokračovat, shodli se Valachová a Kuba

Události, komentáře: Nouzový stav (zdroj: ČT24)

Vláda musí předložit jasná a srozumitelná pravidla, jak chce v boji s pandemií pokračovat, chová se nepředvídatelně, shodli se poslankyně vládní ČSSD Kateřina Valachová a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Další prodloužení nouzového stavu potřebuje kabinet už jen na omezení pohybu lidí, upozornili Valachová s Kubou v Událostech, komentářích. Prodlužovat nouzový stav považuje poslanec SPD Jan Hrnčíř už za zbytečné.

„Je důležité, aby vláda vyhodnotila opatření a Poslanecké sněmovně předložila další řešení a postup, protože veškerá opatření by měla minimálně zasahovat do života lidí,“ prohlásil Kuba. Reagoval tak na další žádost vlády o prodloužení nouzového stavu. Ten zatím platí do 28. března.

Podle šéfa Asociace krajů vláda už nástroje v boji proti pandemii má, Kuba tím myslí pandemický zákon. Nouzový stav podle něj vláda potřebuje už jen na omezení pohybu lidí. 

Valachová s Kubou souhlasí. Přiznala, že ani sociální demokraté ve sněmovně netuší, jak chce vláda dál postupovat, když požaduje opět prodloužení nouzového stavu. „Už bych právě předpokládala plán, jak se budeme postupně přesouvat do mírnějších pandemických pravidel, tak abychom měli zajištenou zdravotní péči. Chceme děti zpátky do škol a zároveň, abychom měli zajištěnou bezpečnost na pracovištích,“ řekla Valachová.

Poslankyně trvá na tom, že vláda musí mít jasnou strategii, když chce poslední týden v březnu o nouzovém stavu ve sněmovně jednat.

Hrnčíř zopakoval, že prodlužovat nouzový stav v současnosti je zbytečné. Podle něj kabinet nemá žádný další plán, jen další nouzový stav. „Hledají cesty a nějaká opatření, ale myslím si, že žádný plán neexistuje,“ dodal.

Omezení pohybu

Politici se také shodli, že Češi opatřením už nevěří a řada z nich je porušuje. „Vést tady debatu, když se jdu projít někam za hranice obce, jestli mohu být rizikem pro šíření covidu, je přece úplný nesmysl,“ podotkl Kuba. 

Valachová upozornila, že otázka místa pobytu a zákazu je věc, která by měla být co nejrychleji jasná. „Nouzový stav je opravdu potřeba pouze tehdy, například v případě omezení pobytu a pohybu, určit na celém území republiky,“ dodala.

Poslankyně ČSSD ale zdůraznila, že zbývá ještě deset dní a spíš než vláda rozhodne hlavně situace na jednotkách intenzivní péče. „Pokud bude lepší, tak věřím, že můžeme ustoupit od pravidel nouzového stavu,“ řekla.

Podle Hrnčíře jsou lidé ale hlavně frustrovaní. Trvá na tom, že opatření musí být hlavně srozumitelná. „Pokud tato opatření nedávají smysl, tak ta vůle je dodržovat se zmenšuje, a to je ten problém,“ uzavřel Hrnčíř.

Současné přísné restrikce se ale podle vlády nebudou uvolňovat, dokud neklesne počet hospitalizovaných. Teprve po zlepšení epidemické situace by se mohl postupně začít obnovovat provoz ve školách. Ministerstvo zdravotnictví v úterý zveřejnilo nový plán, mezi prvními by se měli k prezenční výuce vrátit žáci celého prvního stupně.