Vláda selhala, chybí analýza dat, kritizuje opozice. Covid se žene celou Evropou, říká Havlíček

Události, komentáře: Nová opatření proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Jsme v bezprecedentní situaci, která tady historicky nebyla, covid se žene Evropou, uvedl ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) v pořadu Události, komentáře. Komentuje tak nová opatření, která vláda ve čtvrtek ohlásila proti šíření pandemie. Zástupci opozice kritizují kabinet, že druhou vlnu nezvládl, zároveň ale vyzývají občany, aby nová pravidla dodržovali.

Nárůst počtu nových případů nemoci covid-19 v Česku v posledních dnech překonává dosavadní maxima. Ministři zdravotnictví a školství proto ve čtvrtek oznámili přísnější protipandemická opatření, která se týkají kulturních událostí, sportu, školní výuky nebo provozu restaurací.

„Díváme se na to, jak se restrikce nebo opatření zavádějí jinde v Evropě. Faktem je to, že dneska je u nás strmý růst, respektive jsme na rekordních číslech,“ připouští ministr Havlíček.

„Stejně tak na rekordních číslech jsou na Slovensku, v Rakousku, v Polsku a my se díváme k našim sousedům, díváme se i do ostatních zemí, hovořil jsem s ministrem z Velké Británie a v zásadě musím říct, že ta opatření, která děláme tady, jsou víceméně velmi podobná, skoro shodná s těmi, která jsou v Británii,“ pokračuje.

„Mám možnost jednat s politiky z ostatních zemí a musím říct, že určitá míra nejistoty, jakým způsobem k tomu přistoupit, je ve většině zemí opravdu velmi podobná. Prostě jsme v bezprecedentní situaci, která tady historicky nebyla, covid se žene Evropou,“ obhajuje Havlíček postup české vlády.

Lidé by měli opatření dodržovat, žádá opozice

Premiér a ministr zdravotnictví o nových pravidlech před čtvrteční tiskovou konferencí jednali i se zástupci sněmovních stran. Místopředseda ODS Martin Baxa v pořadu Události, komentáře vyzval občany, aby opatření akceptovali. „Ale to nic nemění na tom, že vláda selhala a že nechala rozjet druhou vlnu koronaviru,“ uvedl Baxa.

„Zdvořilé snaze informovat opozici předcházelo to, že dlouhé měsíce vláda opoziční strany přezíravě odbývala, a především se odmítla bavit o řadě rozumných návrhů, které opoziční strany přinášely, například které se týkají v současné době chystaného kurzarbeitu a dalších,“ dodal.

Předseda lidovců Marian Jurečka ocenil, že se jednání s vládou konalo. „Já jsem o toto setkání žádal pana premiéra Babiše osmého září. Uskutečnilo se s třicetidenním odstupem, přesto jsem za to rád. Ta situace je opravdu vážná, a i já velmi apeluji na to, aby lidé dodržovali ta opatření, která vláda představila, abychom to dokázali vydržet,“ uvedl.

Zásadně mu však chybí analýza dat. „Aby tady pan ministr mohl vystoupit a řekl, že z dat z trasování nebo z dat z eRoušky víme, že nejčastější místa přenosu jsou tato a tato, a proto tady děláme omezení pohybu osob,“ říká Jurečka.

Také předseda SPD Tomio Okamura tvrdí, že stát nemá tvrdá data, kterými by přísnější opatření podložil. Vláda podle něj například pro počty mrtvých, které vykazuje, nemá žádný důkaz. Není jasné, kolik lidí skutečně zemřelo na covid, uvedl Okamura. „Problém je i to, že se potvrdilo, že ruku v ruce nejdou ekonomická opatření,“ zdůraznil.