V Paříži začal platit nejvyšší stupeň rizika nákazy koronavirem, bary na dva týdny zavírají

V Paříži od úterý platí nejvyšší stupeň rizika nákazy koronavirem. Bary budou dva týdny zavřené, restaurace musí zavést přísnější hygienická pravidla. Informovalo o tom francouzské ministerstvo vnitra. Zavřely také tělocvičny a bazény.

Úřad francouzského ministra vnitra Jeana Castexe uvedl, že epidemická situace se ve francouzské metropoli nezměnila od poloviny minulého týdne, kdy město překročilo všechna tři kritéria nejvyššího stupně rizika.

Má-li v nějakém francouzském městě platit nejvyšší stupeň rizika, musí míra nakažených seniorů překročit 100 na 100 tisíc, v běžné populaci pak 250 na 100 tisíc obyvatel a lůžka intenzivní péče musí nejméně ze 30 procent zabírat pacienti s covidem-19.

Události: Zpřísnění koronavirových opatření ve Francii (zdroj: ČT24)

Práce z domova a jen z poloviny plné posluchárny

„Nyní více než kdykoli dříve“ se má v oblasti Paříže upřednostňovat práce z domova a univerzitní sály by měly být jen z poloviny plné, uvedl resort vnitra v prohlášení. Zostřená pravidla mají platit od úterý na dva týdny.

Zavřené zůstanou po tu dobu také tělocvičny a bazény. Restaurace na rozdíl od barů mohou zůstat otevřené, ale jen do 22 hodin. Kromě toho musejí zavést přísnější hygienická pravidla a také evidovat kontaktní údaje od svých hostů.

„Jednak je to problém pro samotné majitele, ale také pro spoustu lidí, kteří byli zvyklí takto trávit čas. Ale je to opatření, které je podle vlády nutné,“ řekl pařížský zpravodaj ČT Jan Šmíd.  Podle něj v Paříži probíhá jakýsi boj mezi epidemiology a vedením města. Právě to silně odmítalo uzavírání restaurací, což by Paříž podle Šmída paralyzovalo. Nakonec došlo ke kompromisu, který spočívá právě v kratší provozní době nebo evidenci hostů. 

Před týdnem byly zavřeny restaurace a bary na dva týdny v jihofrancouzském městě Marseille, které se potýká s druhou vlnou nákazy. Nařízení vyvolalo protesty a bylo neúspěšně napadeno u soudu.

Podle Šmída už nemá Francie moc možností, jak opatření zpřísnit. „Mluví se o tom, že 40 procent ohnisek je na školách. Znovu se tady začíná debatovat o tom, jestli tedy alespoň střední školy nezavřít. Vláda dělá, co může, aby snížila počet nakažených,“ doplnil. 

Reakce na zavedená opatření se podle zpravodaje v Paříži různí. Provozovatelé restaurací například upozorňují, že není prokázáno, že by právě tyto provozy byly tím nejnebezpečnějším místem. „Poukazují na to, že řada případů vzniká během nezávislých studentských slavností, kde je padesát lidí a téměř všichni jsou pak infikováni,“ uvedl. 

V zemi v neděli přibylo přes 12 tisíc nakažených

Francie v neděli ohlásila 12 565 nových případů nákazy koronavirem; v sobotu byl nárůst rekordní, a to o sedmnáct tisíc lidí. Celkem se zde dosud nakazilo 619 190 lidí a na covid-19 zemřelo 32 230 pacientů.

Za uplynulý týden skončilo v nemocnici 4264 nakažených, z toho 893 na jednotce intenzivní péče. Z provedených testů bylo v neděli pozitivních 8,2 procenta. Podíl testů s pozitivním výsledkem stoupá, v sobotu to bylo 7,9 procenta. 

Podle Šmída však není situace tak složitá ve všech regionech Francie. Potíže hlásí zejména velká města jako Marseille nebo Bordeaux. Problém by ale podle něj mohl nastat ve chvíli, kdy by už Paříž neměla kapacitu v nemocnicích a pacienti by museli být převáženi jinam. Podle odborníků by se totiž kapacita v dalších regionech mohla také velmi rychle vyčerpat.