Některá opatření bychom mohli uvolnit v pondělí, řekl Johnson po návratu do parlamentu

Velká Británie chce do konce května testovat na koronavirus dvě stě tisíc lidí denně. V parlamentu to oznámil konzervativní premiér Boris Johnson, který otázkám poslanců čelil poprvé od doby, co se zotavil z covidu-19. V neděli Johnson hodlá představit plán postupného rušení opatření, které vláda přijala v boji s pandemií covidu-19. Některá opatření by se mohla uvolnit už v pondělí, řekl premiér.

„Provádíme kolem sta tisíc testů denně, ale ambicí je samozřejmě dostat se na dvě stě tisíc denně do konce tohoto měsíce a potom ještě výš,“ řekl Johnson poslancům, z nichž jen část seděla v poslaneckých lavicích.

Dolní sněmovna se kvůli pravidlům, která vyžadují dostatečné rozestupy mezi lidmi, změnila před časem v takzvaný hybridní parlament. Do zasedacího sálu může maximálně padesát zákonodárců, zbytek se jednání účastní prostřednictvím videokonference.

Předák labouristů Keir Starmer, který se s Johnsonem ve své nové funkci střetl ve sněmovně poprvé, kvůli tempu testování vládu opět kritizoval. Kabinet sice na konci dubna dosáhl stanoveného cíle sta tisíc testů denně, v prvních květnových dnech ovšem jejich počet opět klesl pod tuto hranici.

Starmer vládu nepřímo obvinil z toho, že počet testovaných na konci dubna uměle navýšila, aby mohla prezentovat splnění svého cíle.

The Times: Uvolňování bude třístupňové

Premiér také potvrdil, že ještě tento týden představí plán uvolňování restrikcí přijatých v boji s covidem-19. Původně měl veřejnost o strategii informovat již ve čtvrtek, nyní ale odložil svůj projev až na neděli. Některá omezení by podle premiéra mohla přestat platit již v pondělí.

Podle listu The Times bude vládní strategie třístupňová. V první fázi by se měly otevřít menší obchody, v druhé nákupní centra. Až v poslední fázi se budou moci lidé vrátit do restaurací, hotelů a volnočasových středisek.

Johnson: Na srovnávání bilancí je brzy

Předseda vlády také řekl, že je příliš brzy na to, aby se srovnávaly bilance obětí v jednotlivých zemích světa. Velká Británie se v pondělí stala podle oficiálních údajů zemí s největším počtem mrtvých s covidem-19 v Evropě, když překonala zatím první Itálii. Londýn nyní eviduje 29 427 mrtvých, italské úřady 29 315.

Britská média ale upozorňují, že se údaje z různých zemí jen těžko porovnávají kvůli rozdílným metodikám. Velká Británie zahrnuje do bilance i ta úmrtí, u nichž panuje jen podezření, že souviselo s koronavirem.