Rakušané po sedmi týdnech nakoupili ve velkých obchodech. Španělé zaplnili promenády

Mnoho Rakušanů využilo toho, že se po sedmi týdnech mohly otevřít všechny obchody, včetně nákupních center a prodejen s plochou nad 400 metrů čtverečních. Na některých místech se tvořily dlouhé fronty. Španělé vyrazili po sedmi týdnech na procházky, ale jen v daných hodinách. Přesto se zaplnily promenády a veřejná prostranství, zejména v Barceloně. Úřady ve Spojených státech povolily nouzové a omezené používání léku remdesivir, po němž se někteří pacienti s nemocí COVID-19 rychleji uzdravili. Remdesivir vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.

  • Ve světě se k sobotnímu poledni prokázala nákaza koronavirem u tří milionů a 361 tisíc lidí. Na COVID-19 jich zemřelo více než 239 tisíc. Vyléčilo se už přes milion pacientů. O datech informuje Johns Hopkins University.
  • Nejhůře postižené jsou Spojené státy, kde testy odhalily 1,1 milionu nakažených a zemřelo přes 65 tisíc pacientů. Následují evropské státy: ve Španělsku úřady registrují 213 tisíc nakažených, v Itálii přes 207 tisíc a ve Velké Británii 178 tisíc lidí. Přes sto tisíc případů celkově hlásí také Francie, Německo, Rusko a Turecko.
  • Ve Spojených státech a v Británii jsou přírůstky nově odhalených nákaz už několik týdnů zhruba stejné, ve většině ostatních evropských zemích klesají. Výjimkou jsou Švédsko a Ukrajina. V Rusku je nově odhalených případů každý den víc.
  • Britská rocková kapela Queen nazpívala svůj hit We Are The Champions (Jsme šampióni) s upraveným textem jako poděkování zdravotníkům v první linii.
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Lidé, kteří v Rakousku zamíří do obchodů, musejí mít nasazené roušky a dodržovat mezi sebou minimálně metrové rozestupy. Personál obchodů také pro ně připravil dezinfekci. Deník Der Standard na internetových stránkách informuje, že se do posledního místa zaplnila parkoviště před některými velkými prodejnami. V sobotu se v Rakousku otevřela i kadeřnictví.

Zástupce Rakouské obchodní komory (WKÖ) odpovědný za obchod Peter Buchmüller si zájem zákazníků pochvaluje, předpovídá ale, že ke konci roku řada obchodníků skončí v minusu. „Budou mezi nimi tací, kteří to nepřežijí,“ dodal.

Španělsko od soboty dál zmírnilo omezení zavedená v polovině března kvůli koronaviru. Po 48 dnech mohli jít lidé ven i sportovat a senioři mohou poprvé na procházku.

V obcích větších než pět tisíc obyvatel musí všichni při vycházkách a sportování respektovat rozvrh hodin stanovený vládou podle věkových kategorií. Všichni musí také dodržovat bezpečnou vzdálenost, roušky se doporučují, ale nejsou povinné. Ven nesmí lidé s podezřením na nákazu koronavirem.

Španělé smějí na vycházku a za individuálním sportem maximálně kilometr od bydliště. Podle deníku El País se nesmí například přemístit autem do jiné čtvrti města a sportovat tam. Sportoviště jsou navíc stále zavřená. 

Některé promenády a ulice se zaplnily po první vlně uvolňování pravidel už minulý víkend. Tehdy davy lidí - včetně rodičů s dětmi - podle záběrů na sociálních sítí nedodržovaly bezpečnou vzdálenost. Stejný efekt vyvolalo i nynější rozhodnutí. Promenády a veřejná prostranství se začala opět plnit, tentokrát hlavně sportovci.  

Vláda dál bude jednat s každým regionem zvlášť o tom, kdy může vstoupit do další fáze uvolňování.

V Německu se výrazně snížil počet nově nakažených

V Německu za poslední den zemřelo 94 pacientů s koronavirem, což je výrazný pokles oproti páteční bilanci 193 úmrtí. Pomalejším tempem rostl i počet nově potvrzených případů nemoci, informoval Institut Roberta Kocha.

V zemi se dosud podle institutu nakazilo 161 703 lidí, z nichž 6575 zemřelo. Za vyléčené považuje zhruba 129 tisíc lidí. Za poslední den se statistika zotavených zvýšila zhruba o 2100 případů, takže uzdravených přibylo dvakrát více, než nově infikovaných. Nejpostiženější spolkovou zemí zůstává Bavorsko, na které připadá čtvrtina případů.

Irsko prodloužilo karanténu, Bulharsko uvolňuje

Irsko prodloužilo celostátní karanténu o další dva týdny do 18. května, oznámil premiér Leo Varadkar. Zároveň představil harmonogram postupného uvolňování restrikcí. „Bude nějakou dobu trvat, než se naše životy zase vrátí do normálního stavu, do nového normálního stavu,“ upozornil Varadkar.

Uvolňování restrikcí by mělo probíhat v pěti fázích, přičemž jednotlivé fáze po sobě budou následovat vždy po třech týdnech. V polovině května začne návrat k běžnému životu tím, že se otevřou venkovní sportoviště, některé obchody a povolí se setkávání ve skupinách až čtyř lidí. Restaurace otevřou na konci června a hospody v srpnu společně s divadly nebo nákupními centry. Školy začnou fungovat až v září.

Karanténa v Irsku platí od konce března. V zemi se dosud COVID-19 nakazilo 20 800 lidí, 1265 pacientů zemřelo. 

V Bulharsku už není povinné nošení roušek ve venkovních veřejných prostorech, platí jen v uzavřených místech, jako jsou dopravní prostředky, obchody nebo kostely, a to do 13. května, kdy by měl skončit nouzový stav. Návštěvníkům se nově otevřou národní parky.

Sedmimilionové Bulharsko patří k málo postiženým zemím. Zatím registruje 1555 infikovaných, 68 lidí zemřelo. 

V Nizozemsku jsou oficiální počty infikovaných v posledních dnech výrazně nižší, a tak se spekuluje o možnosti uvolnění protikoronavirových opatření. V jejich rámci jsou například od 15. března uzavřeny restaurace, bary a jiná zařízení umožňující soustředění lidu. Omezení má platit do 19. května a premiér Mark Rutte již dal najevo, že návrat k předchozímu stavu zatím nebude možný.

Koronavirová pravidla uvolňuje od pondělí řecká vláda – otevřou některé obchody a uvolní se pohyb obyvatel. Země se skoro stejným počtem lidí jako Česko má jen přes tisíc aktivních případů a 140 mrtvých. Od července by proto ráda uvítala turisty. Loni jich přijelo 34 milionů a ekonomika je na nich závislá.

USA povolily nouzové používání léku remdesivir

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil nouzové a omezené používání léku remdesivir. Ten vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře a agentura AP připomíná, že jako první zřejmě pomáhá nakaženým koronavirem. Stále však ještě potřebuje formální schválení.

Ředitel FDA Stephen Hahn řekl, že jeho úřad mimořádné povolení vydal „rychlostí světla“. Stalo se tak poté, co předběžné výsledky studie zaštítěné vládním Národním ústavem pro alergii a infekční nemoci (NIAID) ukázaly, že při podání remdesiviru se doba uzdravování z nemoci COVID-19 u hospitalizovaných pacientů zkrátí o 31 procent, tedy asi o čtyři dny. Studie se zúčastnilo 1063 pacientů. Byla mezi nimi i srovnávací skupina, která dostávala běžné léky.

Není vyloučené, že lék také může přispět ke snížení počtů úmrtí na COVID-19, nicméně AP k tomu poznamenává, že to na základě dosavadních výsledků není jisté.

Přední americký epidemiolog Anthony Fauci řekl, že remdesivir se stane novou standardní součástí léčby pro pacienty s těžkým průběhem nemoci. Preparát zabraňuje množení viru a byl původně zamýšlen jako lék proti ebole.

Ředitel společnosti Gilead Daniel O'Day řekl, že firma rozdá 1,5 milionu dávek remdesiviru, které má nyní k dispozici. Takové množství vystačí na desetidenní léčbu pro 140 tisíc lidí. Chce navýšit jeho produkci a za tímto účelem plánuje s mezinárodními partnery vytvořit globální konsorcium farmaceutických a chemických firem. Produkci antivirotika navýšil Gilead již v lednu. 

V USA testy odhalí od začátku dubna každý den zhruba stejné množství nově nakažených, a to mezi 25 a 35 tisíci. Obětí je nyní ve Spojených státech už přes 65 tisíc, což je nejvíc na světě. V zemi od pátku neplatí federální nařízení o udržování odstupu mezi lidmi a vše určují jednotlivé státy. Mnohé z nich opatření zmírňují. Naopak Kalifornie znovu omezila vstup do státních parků a na pláže.

V Rusku počty nově nakažených stoupají

V Ruské federaci za uplynulých pátek přibylo 9623 nakažených, což je rekordní denní přírůstek. Celkově je tak v zemi evidováno přes 124 tisíc potvrzených případů nákazy. Informoval o tom na svém webu krizový operační štáb. Ruské úřady dosud registrují 1222 takovýchto úmrtí. Největší podíl na nově potvrzených případech má nadále Moskva.

Mírnější čísla o šíření pandemie naopak hlásí asijské státy s výjimkou Malajsie. Singapurská vláda oznámila, že od 12. května začne uvolňovat omezení ekonomické činnosti.

Írán za pátek oznámil 802 nových nakažených, což nejmenší denní nárůst potvrzených případů od 10. března. Počet dosud registrovaných infikovaných přesáhl v zemi s 83 miliony obyvatel už 96 tisíc, z toho 77 tisíc se uzdravilo a 6156 zemřelo.

Světové hudební hvězdy podporují zdravotníky

Britská rocková kapela Queen chce pomoci v boji s koronavirem benefiční nahrávkou. Nazpívala svůj hit We Are The Champions (Jsme šampióni) s upraveným textem jako poděkování zdravotníkům v první linii. Výtěžek poputuje do nadace Světové zdravotnické organizace (WHO) pro potírání nemoci COVID-19. 

Také dvě popové hvězdy posledních let, Ariana Grandeová a Justin Bieber, nazpívají duet s cílem podpořit vzdělání dětí zdravotníků a záchranářů.