Rychlý rozpad afghánských sil Pentagon překvapil, řekl v americkém Senátu ministr Austin

Rychlost, s jakou letos v srpnu v boji proti radikálnímu hnutí Taliban padly afghánské vládní síly, Pentagon překvapila. Před senátním výborem pro armádu to řekl americký ministr obrany Lloyd Austin. Kromě něj o odchodu amerických vojáků z Afghánistánu vypovídali i nejvyšší představitelé armády. Austin zároveň přiznal, že závěr nejdelší americké války provázely chyby, včetně korupce a upadající morálky mezi afghánskými vojáky.

„Skutečnost, že se afghánská armáda, kterou jsme spolu s partnery vycvičili, jednoduše rozpustila –⁠ v mnoha případech aniž padla jediná střela –⁠ nás všechny překvapila,“ řekl Austin. „Bylo by nečestné tvrdit něco jiného,“ dodal.

Austin promluvil na začátek dvoudenního slyšení před Senátem i Sněmovnou reprezentantů, které má objasnit chaotický závěr války v Afghánistánu. Po dvaceti letech ji v srpnu ukončilo stažení amerických jednotek, které doprovázely překotné evakuace diplomatů i Afghánců z letiště v Kábulu. Taliban zároveň s odchodem jednotek při bleskové ofenzivě převzal kontrolu nad zemí a vrátil se tak zpět k moci.

Agentura Reuters připomíná, že slyšení je příležitostí pro republikány, kteří se chtějí zaměřit na to, co vnímají jako chyby demokratické administrativy amerického prezidenta Joea Bidena.

Ministr evakuaci přesto obhajoval

Evakuace, při které členové místní buňky teroristické organizace Islámský stát (IS) zabili desítky Afghánců a třináct amerických vojáků, ale ministr obrany i přes určité chyby obhajoval.

„Jestli to bylo dokonalé? Samozřejmě, že ne,“ uvedl Austin a připomněl, že se podařilo ze země dostat na 124 tisíc Afghánců. „Ty podmínky v srpnu měly k ideálu daleko: extrémní horko, (…) země bez vlády, velmi dynamická situace na zemi (…) a smrtelná teroristická hrozba,“ dodal.

Existuje „velmi reálná možnost“, že se nyní pod vládou Talibanu v Afghánistánu znovu utvoří teroristické skupiny napojené na teroristy z organizací al-Káida a Islámský stát, řekl senátorům generál Mark Milley, který vede sbor náčelníků štábů. Tyto skupiny podle něj v následujících dvanácti až šestatřiceti měsících mohou pro Spojené státy představovat teroristickou hrozbu.