Dlouho plánovaná oprava Památníku Tomáše Bati ve Zlíně by měla začít ještě letos

Zlín vypíše v dubnu výběrové řízení na dodavatele obnovy Památníku Tomáše Bati. Schválili to zastupitelé města. Ministerstvo kultury pošle na opravu jedné ze zásadních staveb tuzemské funkcionalistické architektury 32 milionů korun. Větší část z celkem 70 milionů musí ale zajistit město.

Dominanta centra Zlína, léta Dům umění. Teď by to měl být znovu Baťův památník. Cena za návrat k podstatě funkcionalismu je 70 milionů. Od státu na to Zlín dostane méně než polovinu, 32 milionů korun. Za tyto peníze se začne stavět už letos, práci i zbytek peněz si už musí Zlínští obstarat sami.

„Město počítá s tím, že uvolní peníze ze svého rozpočtu, dále také hledá možnost evropských dotací a také byla vyhlášena veřejná sbírka,“ říká mluvčí magistrátu města Zlína Zdeněk Dvořák.

  • Objekt z roku 1933 patří k nejcennějším v krajském městě, navrhnul jej architekt František L. Gahura.
  • Památník připomínal zakladatele obuvnického impéria Tomáše Baťu, který zahynul při letecké havárii v roce 1932.
  • V 50. letech byl památník přestavěn.
  • Jako Dům umění ho využívala zlínská filharmonie a krajská galerie výtvarného umění.
  • Oba subjekty se před několika lety přestěhovaly do nových prostor a objekt zůstal zavřený.

Město chce objektu vrátit jeho původní podobu. „Je to, jak říkají architekti, dům-socha. Bude to pocta zakladateli města Tomáši Baťovi,“ říká primátor Miroslav Adámek (STAN). Odstraní se přístavby z 50. let minulého století. Při rekonstrukci bude použito železo, beton a především sklo, materiály, se kterými architekt budovy František Lydie Gahura pracoval.

Vnitřní prostory v památníku budou variabilní, aby se v něm daly pořádat různé akce. Chybět nebude ani letadlo, které bylo motivem původní expozice.

Funkcionalistické stavby jsou pro město pýchou a současně starostí

Ve Zlíně se dochoval jedinečný soubor funkcionalistických staveb. Účet za rekonstrukce těchto ceněných, ale už stárnoucích budov je ale vysoký. Mrakodrap a institut s knihovnou a galerií stály bezmála 2 miliardy korun, desítky milionů pak bude stát obnova dalších staveb, včetně nedávno zavřeného Velkého kina.

Symbolem a nejupravenějším šperkem města je mrakodrap, před 12 lety opravený za 630 milionů a za vkusnou práci oceněný architektonickou Grand Prix. Takzvaná „jednadvacítka“ je sídlem Krajského úřadu Zlínského kraje.

  • Architekt: Vladimír Karfík
    Postavena: 1938
    Rekonstrukce: srpen 2003 – říjen 2004
    Proinvestováno: celkem 630 mil. Kč
    Investor stavby: Zlínský kraj
    Výška: 77,5 m
    Podlaží: 17
    Výtahy: 8 (včetně nákladních)
  • Zdroj: www.kr-zlinsky.cz

Budova Památníku Tomáše Bati uzavírá stoupající parkový prospekt mezi baťovskými internáty v centru města. I tyto bezmála devadesátileté stavby potřebují opravy. Město zrekonstruovalo spodní část parkového prospektu nesoucí jméno architekta Gahury před třemi lety, volnou travnatou plochu využívají k odpočinku zejména studenti blízké univerzity.