Zlínský kraj v roce 2020: Otevření Libušína, vyčištění Vrbětic i pokračování sporu o novou nemocnici

Sdružení ANO se bude v lednu rozhodovat, jestli vystoupí kvůli výstavbě nové nemocnice ve Zlíně z krajské koalice. Ke sledovaným událostem letošního roku v kraji budou patřit ale i soudy týkající se tragédie při rallye v Lopeníku nebo požáru Libušína, který by se měl po obnově před létem otevřít. Skončit by mělo také čistění areálu ve Vrběticích, kde před pěti lety vybuchly dva sklady s municí.

Ještě před několika dny to vypadalo, že jedním z hlavních témat letošních krajských voleb bude výstavba krajské nemocnice ve Zlíně asi za osm miliard korun. Prosazoval ji hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), u většiny opozice ani u některých svých koaličních partnerů však nenašel podporu. V polovině prosince ale hejtman nečekaně zařadil bod výstavby nemocnice na jednání zastupitelstva a projekt získal nejtěsnější možnou většinu hlasů. Koaliční hnutí ANO bylo nadále proti, ruku pro nemocnici však zvedli tři opoziční zastupitelé – dva za SPD a jeden sociální demokrat.

Zlínský kraj by tak letos měl vybrat toho, kdo zpracuje projektovou část. Podle odhadů půjde o zakázku asi za dvě stě milionů korun. „Je to nová příležitost v Evropě, postavit úplně novou nemocnici. Na to, když to řeknu lidově, si brousí zuby mnoho firem,“ řekl hejtman Jiří Čunek.

Hnutí ANO se bude v lednu rozhodovat, jestli zůstane v koalici, a ministerstvo vnitra na popud některých hejtmanových odpůrců prověří způsob, jakým Jiří Čunek stavbu nemocnice prosadil.

Vrbětice budou po pěti letech vyčištěné

Zhruba v polovině roku by měli policisté a pyrotechnici ve spolupráci s hasiči dokončit čistění areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích. Po zimní přestávce budou pokračovat práce na ohledání druhého epicentra exploze a plošný sběr a hloubkový pyrotechnický průzkum v místech, která zasahující jednotky ještě neprohledaly. „V nejbližších dnech plánujeme dát osmdesáti majitelům zpět do užívání asi přes čtyřicet hektarů pozemků. Zbývající pozemky budou uvolněny až po celkovém ukončení zásahu,“ řekla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Libušín, Lopeník a lihová mafie u soudu

Před začátkem letní sezony se lidem otevře chata Libušín na Pustevnách v Beskydech. Před šesti lety vyhořela. Řemeslníci dokončují práce na interiéru. Obnova chaty postavené v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vyjde asi na sto milionů korun. Soud ve Vsetíně se také vrátí k projednávání požáru chaty. Podle obžaloby ho způsobil muž, který zanedbal opravu komína.

Soud v Uherském Hradišti bude dál projednávat tragickou nehodu při rallye v Lopeníku, kde v roce 2012 zabil závodní vůz čtyři dívky. V případu je obžalováno pět lidí. Krajský soud ve Zlíně zřejmě vynese rozsudek v kauze matky organizátora nelegálních obchodů s lihem Radka Březiny. Podle žalobce na základě vykonstruovaných dokladů vyvedla spolu s daňovým poradcem z firmy Energoinvestment, v níž byl Březina jednatelem, téměř 7,4 milionu korun.

Stavba obchvatu a dálnice

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v dostavbě jihovýchodní části obchvatu Otrokovic na Zlínsku, který je součástí dálnice D55. Práce začaly loni v říjnu, trvat by měly tři roky. Příští rok pravděpodobně začne výstavba téměř devítikilometrového úseku dálnice D55 mezi Babicemi a Starým Městem. Pokračovat bude rekonstrukce trati mezi Horní Lidčí a Hranicemi.

Letošní rok se stejně jako jinde i ve Zlínském kraji ponese v duchu krajských a senátních voleb. Hejtmanskou funkci bude nejspíš obhajovat Jiří Čunek (KDU-ČSL). Mandát chtějí příští rok obhájit i senátoři Ivo Valenta (Soukromníci) a Tomáš Goláň (Senátor 21). Senátní volby se uskuteční na Zlínsku ve volebním obvodu 78 a na Uherskohradišťsku v obvodu 81.