Poutníci budou mít kde složit hlavu. U štípského kostela pro ně vznikne zázemí

Nové, důstojnější zázemí vznikne pro poutníky a návštěvníky chrámu Narození Panny Marie ve Zlíně-Štípě. Římskokatolická farnost Štípa jej hodlá vybudovat v nevyužité hospodářské budově, nacházející se hned vedle kostela, který je významným moravským poutním místem.

Budova technického zázemí stojící nedaleko kostela vznikla před více než čtyřiceti lety. Sloužila jako prádelna a kotelna, dnes v ní jsou toalety pro návštěvníky. Je ve špatném stavu, statika je narušená a dělníci budou muset zbudovat novou střechu.

„Štípa patří společně se Svatým Hostýnem a Velehradem k významným a hojně navštěvovaným poutním místům ve Zlínském kraji. Navíc je součástí Cyrilometodějské poutní stezky. Proto jsme se rozhodli finančně podpořit vznik nového zázemí pro všechny návštěvníky Štípy, neboť to stávající je již zastaralé a kapacitně nevyhovující,“ sdělil radní Zlínského kraje Jan Pijáček, zodpovědný za oblast cestovního ruchu.

Pro věřící a poutníky vznikne nový prostor pro odpočinek a setkávání, včetně bezbariérového přístupu. Toto zázemí bude, stejně jako doposud, využíváno bezplatně a celoročně všemi návštěvníky poutního místa.

Do štípského kostela se každý rok vydávají poutníci z celého světa. Jeho stavbu nechal ve 14. století zahájit Albrecht z Valdštejna, splnil tak poslední přání jeho ženy Lukrécie Nekešové z Landeka. Dokončený byl po více než 120 letech.