Kostel ve Štípě prochází renovací. Nyní jsou na řadě poničené malby

Zlín – Opravy se ve zlínské městské části Štípa nedočká jen náměstí a nebezpečná křižovatka, ale i samotný poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Jednu z nejvyhledávanějších sakrálních památek v kraji obsadili po dělnících i restaurátoři. Postupně chtějí obnovit poničené malby z počátku devatenáctého století. Peníze na úplnou renovaci ale farnosti zatím chybí.

Před několika týdny se uzavřelo Mariánské náměstí ve Štípě. Hlavní tah na zlínskou zoologickou zahradu Lešná se má posunout dále od kostela a blíž k bytovým domům. Změnit by se měla i křižovatka, která dosud nebyla pro chodce zcela bezpečná. Přestavba za čtyřicet milionů korun, která by měla být hotová během příštího roku, se dotkne i dominanty náměstí – poutního kostela. Jeho okolí by se mělo díky novému uspořádání prostoru ztišit a věřící by na prostranství před ním měli mít víc místa. 

Změny ale na návštěvníky nebudou čekat jen zvenku. Novějšího vzhledu se dočká i interiér mariánské baziliky. Malby v kostele už totiž byly ve velmi špatném stavu. Ačkoliv na první pohled se to tak návštěvníkům nemuselo jevit. „Když tu ještě nebylo lešení, malby zespodu vypadaly v celkem dobrém stavu,“ uvedl restaurátor Filip Menzel. Později se ale ukázalo, že je nutné výmalbu co nejrychleji opravit. „Nejvíce poškozená je kaple, kde výrazně zateklo. Dochází tak k odpadávání barevné vrstvy,“ popsal největší problémy restaurátor Dušan Rohlík.

Oprava kostela ve Štípě (zdroj: ČT24)

Podle faráře Františka Sedláčka už bylo vymalování nutné. „Malby jsou z konce devatenáctého století. To znamená, že sto dvacet let se na ně pořádně nesáhlo. Nevím, kdo by doma nemaloval sto dvacet let,“ směje se Sedláček. Ani zničená výmalba z let 1890 až 1896 ovšem není původní. Kostel z poloviny osmnáctého století totiž předtím vyhořel.

Restaurátoři vystřídali stavbaře, kteří na chrámu opravovali střechu a kanalizaci. Kdy budou práce úplně hotové, si ale nikdo netroufá odhadnout. Zpomaluje je totiž vlhké zdivo i nedostatek peněz.