Kroměříž pošle další dva domy v Račíně k zemi. Bojuje s neplatiči

Další dva objekty nechá zbourat kroměřížská radnice v lokalitě Račín, kde má dlouhodobé problémy s neplatiči nájmů. Jde o druhou etapu demolice. Už loni v části města Dolní zahrady nechala radnice zbourat dva obytné domy a jednu hospodářskou budovu.

Město demolice obou budov přijde zhruba na 480 tisíc korun. Najatá firma staveniště převezme na konci října. Podle místostarosty Karla Holíka (ČSSD) je odstranění objektů nezbytné. „Bývají totiž nelegálně obývány a tito neplatiči do budov natahují elektřinu kabely z obytných budov, což neodpovídá bezpečnostním normám,“ uvedl Holík.

Radnice plánuje, že několik platících nájemníků přestěhuje jinam. „Ty, co si povinnosti neplní a nájemné neplatí, vystěhujeme,“ doplnil Holík. Račín je dlouhodobě problematická oblast. Soužití mezi starousedlíky a obyvateli sociálních bytů není podle vedení města ideální. Lidé si stěžují na hluk i na chování obyvatel Račína k nim i jejich majetku.

Na problematické obyvatele podal správce nemovitostí už 16 žalob

V lokalitě je nyní 13 obydlených bytů zhruba se čtyřmi desítkami nájemníků. Byty mají ve správě stejně jako ostatní městské byty Kroměřížské technické služby (KTS). Společnost patří městu. Podle právničky Kristýny Juříkové podaly KTS na neplatiče z Račína 11 žalob na zaplacení dlužné částky a pět žalob na vyklizení bytu.

Kroměříž má ve vlastnictví přes 500 bytů. Většina z nich je v takzvaných domech zvláštního určení pro soběstačné seniory a zdravotně postižené. Další byty jsou určené pro příjmově vymezené skupiny obyvatel, zbylé jsou vedeny jako městské byty.