Velehradský domov pro zdravotně postižené opouští klienti. Kraj uvažuje o jeho konci

Velehradskému Vincentinu hrozí zánik (zdroj: ČT24)

Zdravotně postižení klienti míří z velkých ústavů do soukromí, sloužit jim bude třeba nový dům v Boršicích na Uherskohradišťsku. Zlínský kraj trvá na oslabení kapacitně větších pobytových zařízení, proto zastavil příjem nových klientů do ústavů ve Chvalčově, Uherském Brodě a na Velehradě. Zařízení, ve kterých žijí stovky klientů, se bojí zániku.

V rodinném domě v Boršicích bude od listopadu bydlet šest žen se zdravotním postižením, které jsou ale schopné samostatného života. Je mezi nimi i paní Eva, která dosud žila ve velehradském Vincentinu. Její místo v centru ovšem nikdo nezaplní. Zlínský kraj totiž zařízení zakázal přijímat nové klienty a během příštích čtyř až pěti let by jej chtěl zrušit.

„Pokud nám budou klienti přirozenou cestou odcházet a my nebudeme doplňovat kapacitu, tak se staneme neekonomickými a ztrátovými,“ říká vedoucí DOSP Vincentinum Velehrad Milena Marečková.

Všech 36 klientů Vincentina přitom potřebuje nepřetržitou péči a na rozdíl od paní Evy do chráněného bydlení odejít nemohou. „Vždy tu budou lidi zdravotně postižení, kteří budou pobytovou službu potřebovat,“ upozorňuje Marečková.

Domovy pro osoby se zdravotním postižením
Zdroj: KÚ Zlínského kraje

Uvažuje se o jejich přestěhování do jiných ústavů, protože kraj by chtěl Vincentinum využít k jiným účelům. „Samozřejmě chceme, aby nadále sloužilo sociální oblasti,“ ujišťuje hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Za šestnáct let ubylo v sociálních ústavech Zlínského kraje 366 lůžek. Jestli bude téměř stoleté Vincentinum figurovat mezi sociálními zařízeními na Zlínsku i nadále, bude jasné zřejmě už po nadcházejícím jednání krajského zastupitelstva.