Část zlínského sídliště zatopila voda. Za havárii potrubí mohlo sucho

Sídliště Jižní Svahy zatopila voda (zdroj: ČT24)

Tisíce obyvatel na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy se ve středu ocitly bez vody. Mohla za to úterní havárie vodovodního řadu v ulici Česká. Celý den tak byli lidé odkázáni na přistavené cisterny s vodou.

Potrubí staré desítky let prasklo zřejmě kvůli dlouhotrvajícímu suchu a mezi panelové domy se rozlila voda vyvěrající z šestimetrové hloubky. Podobné havárie teď řeší vodohospodáři častěji než jindy. Vyschlá půda se totiž pod zemí hýbe a trubky tak může narušit.

„Havárie je poměrně rozsáhlá. Týká se oblasti od Valachova Žlebu směrem dolů. Je to asi 700 odběrných míst,“ popsala mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Tisíce lidí se tak ocitly bez vody, malé děti zase kvůli naplavenému bahnu bez dětského hřiště a řidiči bez parkovacích míst. Zatímco od bláta bylo už dopoledne vše očištěné, odpoledne voda tekla stále jen z přistavených cisteren.

Dělníkům se nakonec během odpoledne ve velké hloubce podařilo narušenou část potrubí vyměnit a kolem šestnácté hodiny řad znovu napustit.