Do zlínského divadla vtrhne království věčného sněhu. Uvede Andersenovu Sněhovou královnu

Městské divadlo Zlín v neděli uvede premiéru pohádky Hanse Christiana Andersena Sněhová královna. Děti bude učit o lásce a přátelství. V hlavní roli se představí Marta Bačíková, režie se ujala Zoja Mikotová.

V pohádce je chlapec Káj unesen do království věčného sněhu, kde zapomíná na svou nejlepší přítelkyni Gerdu a babičku a propadá chladnému kouzlu Sněhové královny. Gerda však chce o Káje bojovat.

„Pan Andersen to napsal tak krásně, že se toho člověk určitě podrží rád. Jestli tam jsou nějaké úpravy, tak aby se příběh mohl odvíjet v dialozích na jevišti, aby se mohla odvíjet podívaná, která působí i na smysly, úpravy jsou z důvodu jevištního provedení. Ale na smyslu a poslání pohádky nic neměníme,“ říká řezisérka Zoja Mikotová.

Andersenovy pohádky jsou pro některé čtenáře tvrdé, nekončí vždy dobře. „Živé provedení má tu výhodu, že je tam přítomný živý člověk a přes city, které Gerda může dát najevo vůči Kájovi, vidíme, co je schopna udělat a podstoupit, aby ho zachránila. To celý příběh přibližuje. I když je tam určitá tvrdost, je to vyváženo tím, co se kolem děje a proč se to odehrává,“ uvedla režisérka.

Sněhovou královnu ve výrazném kostýmu ztvární Marta Bačíková. „Jsem moc ráda, že jsem si po dlouhé době zahrála v pohádce. Radši bych byla ta hodná, trošku mě mrzí, že se mě děti budou pravděpodobně bát, ale je dobře, že mohou vidět takhle poeticky skrz Sněhovou královnu ztvárněné zlo, protože to nás v životě všechny potkává,“ řekla Bačíková. Svěřila se, že sama má Andersenovy pohádky ráda.

Neměli bychom dětem vytvářet americké happy endy. Pohádky, jak je (Andersen) napsal, jsou krásné.
Marta Babíčková
Představitelka Sněhové královny

„Sněhová královna, byť je tam spousta strachu, je vlastně o lásce a přátelství, což jsou strašně důležité hodnoty. Je důležité, aby děti věděly, že když budou mít přátele a bude pro ně důležité přátelství a láska, tak jim to bude v životě pomáhat,“ uvedla herečka.

Káje ztvární Štěpán Princ, v roli Gerdy se představí Markéta Holcmanová.