Bratři vyráběli u Zlína statisíce falešných cigaret. Soud je poslal na pět a půl roku do vězení

Skupina okolo bratrů Lebánkových vyrobila za čtvrt roku přes jeden milion padělaných cigaret. Obžalované spojovala firma Vltava Holding s areálem v Lužkovicích nedaleko Zlína. Dalších šest obžalovaných dostalo podmíněné tresty, jeden byl kvůli nedostatku důkazů zproštěn.

Nejméně od května do srpna 2012 vyráběli bratři Ladislav a Jan Lebánkovi nelegálně cigarety v průmyslovém areálu v Lužkovicích. Za tu dobu stihli podle soudu vyrobit alespoň 1,38 milionu kusů cigaret. Státu tak způsobili škodu na daních ve výši téměř 10 milionů korun.

Cigarety spolu s dalšími šesti obžalovanými opatřovali značkou Marlboro, která patří firmě Philip Morris. Společnosti tak způsobili škodu za 4,3 milionu korun. Podle názoru celníků byly tyto padělky zdařilé. Cigarety skupina vyráběla z nelegálně opatřeného tabáku, v Lužkovicích ho policie našla čtyři tuny a k tomu dalších 900 kilogramů cigaretového odpadu.

Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová o vedoucí úloze bratrů Lebánkových nepochybuje. „Organizovali celou tu trestnou činnost, ze které profitovali,“ řekla. Dvojice podle soudu zajišťovala a platila dodávku materiálu. Ladislav i Jan Lebánkovi oba figurovali v představenstvu firmy Vltava Holding, v jejím areálu se také cigarety vyráběly.

Další obvinění dostali podmíněné tresty, jednoho soud osvobodil

Sourozencům soud uložil trest pěti a půl roku ve vězení a pětiletý zákaz podnikání, oba musí navíc uhradit půl milionu korun. Společnost Vltava Holding dostala pokutu pět milionů korun. Státní zástupce Petr Matoušek rozhodnutí soudu kvitoval. „Jsem s ním v zásadě spokojen,“ řekl. Rozsudek není pravomocný, firma se na místě odvolala, část obviněných i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Obžalovaných bylo kromě bratrů dalších sedm lidí. Na trestné činnosti se měli podílet obsluhou strojů, dopravou materiálu, hlídáním areálu nebo distribucí na český černý trh. Čelili obvinění z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a pro porušení práv k ochranné známce a jiným označením.